MoldoNova | Vlad Plahotniuc a dat startul anului electoral 2018 (Revista presei)

  • 20 Decembrie 2017 10:09
MoldoNova | Vlad Plahotniuc a dat startul anului electoral 2018 (Revista presei)

Revista presei din 20 decembrie 2017

Plahotniuc a dat startul anului electoral 2018. Șapte miniștri noi în Guvernul Filip – „un cadou de la Moș Crăciun” – titrează portalul MoldoNova, care comentează anunțul de ieri a lui Vlad Plahotniuc, că șapte miniștri vor fi schimbați. Publicația amintește că în anul 2018 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, cel mai probabil conform sistemului electoral mixt, iar  Partidul Democrat, socialiștii și opoziția proeuropeană vor fi principalii concurenți între care se va da lupta electorală. Dacă socialiștii își fac campanie în raioane, democrații se manifestă la Chișinău, schimbând la sfârșit de an componența Guvernului. „Probabil că Guvernul Filip nu reușește să restabilească dialogul cu Uniunea Europeană, Republica Moldova se află într-o situație complicată sub aspectul asistenței externe și din acest motiv, evident, se recurge la ultima instanță – readucerea în planul executivului a unor persoane despre care se crede că sunt persoane de calibru” – astfel a comentat decizia anunțată de democrați Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, pentru portalul MoldNova.

Site-ul DESCHIDE.md comentează că „este o mișcare surpriză venită să accentueze faptul că PDM încearcă să arate electoratului că vrea să guverneze profesionist. Totodată, experții atenționează că remanierea anunțată este și subiectul unui nou război între Guvern – PDM și Președintele Dodon, care a declarat că se va opune acestei decizii. În Moldova s-a creat un precedent la numirea lui Eugen Sturza în funcția de Ministru al Apărării. Atunci Dodon a fost suspendat și Sturza pus în funcție.

Ziarul Național reține o declarație a președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a confirmat faptul că fostul ministru al Justiției pe timpul comuniștilor, Vitalie Pârlog, are șanse să ajungă în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în locul lui Mihai Bălan. „Există o inițiativă în acest sens semnată de zece deputați din coaliția de guvernare. Urmează ca propunerea să fie aprobată în comisiile parlamentare, iar ulterior de plenul Parlamentului”, a declarat Candu la TVR Moldova.

Bogdan Zumbreanu, noul director al Centrului Național Anticorupție (CNA), a oferit primul său interviu, în această calitate, portalului TRIBUNA. El a fost întrebat despre dosarele politice pe care le-a instrumentat, despre justiția selectivă și  de ce țintele principale ale CNA au fost mai des partidele de opoziție, nu și PD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău