”Moldo Crescendo”, pe ultima sută de metri, înaintea turneului ”Bach la casa de cultură” FOTO/VIDEO

  • 18 Iulie 2017 14:13
0%
00:00:00
00:00:00

Tinerii muzicieni din cadrul proiectului ”Moldo Crescendo” repetă intens înainte de a ajunge cu o serie de concerte în mai multe sate din Republica Moldova, în cadrul turneului ”Bach la casa de cultură”.

Artiștii, tineri care își fac studiile sau muncesc în străinătate, vor susține, vineri, primul concert la Ialoveni și spun că așteaptă cu emoție reacția publicului.

Tinerii artiști repetă într-un subsol din centrul capitalei, care le asigură un minim de răcoare pe timpul călduros de afară. Sunt emoționați atunci când se gândesc la modul cum va fi înțeles acest demers cultural al lor de publicul din sate. 

„Așteptările sunt ca publicul să se ducă și să răspândească știrea asta mai departe, cunoscuților, prietenilor, să povestească cât de frumos e asta. Ne așteptăm foarte mult  din concertele astea să influențăm măcar o persoană să înceapă să facă muzică. Noi vrem să se schimbe societatea noastă, să se facă mai bună, să trăiască mai bine, să se uite mai colorat la viață, să observe culorile, că mulți nu le observă”, a spus Radu Croitoru, violoncelist și profesor de violoncel la Colegiul ”George Enescu” din București.

Autorul și inițiatorul proiectului, pianistul Marcel Lazăr, spune că deși au ales un repertoriu mai ușor de asimilat de un public neinițiat în domeniul muzicii clasice, nu vor face compromisuri la calitatea interpretării.

„Am ales un repertoriu într-adevăr un pic mai simplu, ceva mai ușor de digerat, lucrări pe care oamenii, unele, le cunosc. Ne-am propus de la început, calitatea lucrărilor interpretate să fie de nivel mondial sau de nivelul la care cântăm și învățăm noi. O să fie muzică clasică pură”, a declarat Marcel Lazăr.

Proiectul ”Bach la casa de cultură” se desfășoară, inclusiv, cu sprijinul financiar al unui grup de cetățeni moldoveni din diaspora. Victoria Nagy Vajda, care locuiește la Luxemburg, a spus pentru Radio Chișinău că această donație, de 2000 de euro, reprezintă o mică investiție în dezvoltarea culturală a locuitorilor din Republica Moldova.

„Bineînțeles, după un concert efectele nu vor fi imediate, dar oamenii trebuie să fie expuși la niște acțiuni culturale, la concerte, la spectacole, fiind că se dezvoltă o deprindere și o necesitatea de a vedea și a simți acest frumos pe care artiștii ni-l produc nouă”, a declarat Victoria Nagy Vajda.

Concertele vor avea loc în perioada 21 iulie - 6 august, la Ialoveni, Mereni, Ceadâr-Lunga, Cimișilia, Călărași, Hâncești, Băhrinești, Rezina și Chișinău. În cadrul evenimentelor vor putea fi ascultate și recitaluri de poezie ale actriței Lia Sinchevici.

Proiectul ”Bach la Casa de Cultură”, a treia ediție a Festivalului de Muzică Clasică Moldo Crescendo, va avea loc datorită campaniei de crowdfunding pe Guvern 24 - a contribuțiilor Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a Diasporei Culturale și a publicului larg, a Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău