Moldelectrica: R. Moldova va înregistra astăzi un deficit de curent electric de circa 74 %

  • 29 Noiembrie 2022 08:00
Moldelectrica: R. Moldova va înregistra astăzi un deficit de curent electric de circa 74 %

R. Moldova va înregistra astăzi, 29 noiembrie, un deficit de curent electric de circa 74 %, informează Moldelectrica. Deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență, iar autoritățile au primit confirmarea de la OST a României.

Vicepremierul Andrei Spînu a făcut apel către cetățeni să economisească electricitate, întrucât tot deficitul va fi procurat la prețul energiei de avarie, care este mai mare decât prețul la bursă.

El a explicat la ProTV că se înregistrează o creștere semnificativă a prețului la energie electrică pe piața europeană, inclusiv în România, de 30-40%. „Energocom a licitat un preț mai mic și nu a putut să cumpere energie pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, România. E vorba de un deficit de 74% din ceea ce noi importăm de obicei. Mesajul este să economisim cât mai mult. Cu cât mai mult economisim, cu atât mai puțină energie electrică de avarie cumpărăm. Până acum prețul energiei de avarie este între 200 și 300 de euro, în funcție de zi”, a spus Andrei Spînu.

Vicepremierul a comunicat că autoritățile nu renunță la ideea de a reveni la achiziția de energie electrică de la centrala la Cuciurgan. Au loc discuții ca pentru luna decembrie, parțial, să se revină la energia electrică din stânga Nis

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău