Moldelectrica a devenit parte integrantă a comunității europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică

  • 24 Noiembrie 2023 08:51
Moldelectrica a devenit parte integrantă a comunității europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică

Întreprinderea de Stat "Moldelectrica" a devenit membru observator al Rețelei Europene a Operatorilor de Sisteme de Transport de energie electrică (ENTSO-E). Un acord oficial în acest sens a fost semnat recent.

Astfel, Moldelectrica devine parte integrantă a comunității europene a operatorilor de sisteme de transport (OST), care își propune să împărtășească cunoștințe, să promoveze inovația și să contribuie la o infrastructură energetică sustenabilă în Europa, scrie Bizlaw.md.

Potrivit autorităților, aderarea la ENTSO-E reprezintă o evoluție semnificativă pentru Moldelectrica și va contribui la consolidarea relațiilor cu operatorii de transport de energie electrică din UE, precum și la participarea activă a Moldelectrica în dezvoltarea și implementarea standardelor și practicilor europene în sectorul energetic.

Anterior, Ministerul Energiei a spus că sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova.

Între timp, Moldelectrica a anunțat că unitățile de producere a energiei electrice ale „Termoelectrica” S.A. (Sursa I și Sursa II), CET Nord, Nodul hidroenergetic Costești, Centrala de la Dnestrovsk și Hidrocentrala de la Dubăsari vor fi testate, ulterior, eventual, certificate pentru prestarea serviciilor de sistem, conform cerințelor rețelei continentale ENTSO-E.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău