Modul în care se „negociază” formarea unui Guvern la Chișinău compromite sistemul democratic

  • 10 Februarie 2015 09:43
Modul în care se „negociază” formarea unui Guvern la Chișinău compromite sistemul democratic

REVISTA PRESEI din 10 februarie 2015

Modul în care se „negociază” formarea unui Guvern la Chișinău îi compromite nu numai pe liderii partidelor proeuropene, ci și sistemul democratic în general, căci mulți cetățeni îl identifică cu persoanele care îl reprezintă, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. În opinia editorialistului este un „cadou” pentru Putin și proiectul său antieuropean. Că unii lideri o fac din prostie, din dependență, nesimțire sau lăcomie patologică, iar alții, poate, își îndeplinesc astfel misiunea secretă, nu mai contează: ei contribuie la consolidarea sentimentelor antidemocratice și antieuropene în Republica Moldova, la creșeterea taberei pro-ruse, îl ajut pe Putin să refacă URSS, într-o formă sau alta!, conchide Nicolae Negru.

Politicienii în care ne-am pus speranțele trăiesc într-o altă dimensiune și s-ar putea într-un târziu să fie crunt surprinși de o realitate pe care au neglijat-o, subliniază Vasile Gârneț în Ziarul Național. Nimeni nu are timp să demonstreze moldovenilor cât de periculoși și toxici sunt „salvatori ai neamului” din stângă pro-rusă. Desenul activităților FSB în Moldova, prin oamenii săi infiltrați în politică, afaceri și media, este foarte limpede, după autor: Dodon se rățoiește la americani și nu spune un cuvânt despre armata de ocupație din Transnistria. Dodon se implică, sprijinit de ruși, în alegerile din Autonomia Găgăuză, promite o majoritate covârșitoare pro-rusă la Comrat și se fotografiază jubilator alături de favorita sa pentru acest scrutin, fosta comunistă Vlah, și de ambasadorul Rusiei la Chișinău. În paralel, fugarul Usatîi își relansează „Partidul nostru” și promite să-i bage pe toți la închisoare, în numele prieteniei cu o Rusie puternică, prosperă și pașnică.

Leul ne duce în komunalkă, titrează Timpul. Cei care ne-au promis că vor lupta cu sărăcia lucrează vârtos pentru a păstra reputația Republicii Moldova drep cel mai sărac stat din Europa. O pensie minimă de circa 600 de lei nu face decât 30 de euro acum, iar salariile bugetarilor alimentează dorința de a arunca roșii și ouă în alde Filat, Plahotniuc și tot Parlamentul. Un medic începător are remunerare de circa 1800 de lei, adică 90 de euro. Criza nu-i va atinge însă pe cei care dau în chirie spații locative în capitală, pentru că ei stabilesc prețurile în euro, nu în lei. Dacă leul se va chirci și mai tare, ca să nu dăm toți banii pe chirie, ne vom muta toți în cămine, vom trăi câte șase în cameră și vom lăuda guvernarea că ne integrează în komunalkă, nu în Uniunea Europeană, sugerează Ion Macovei de la Timpul.

Fraudă de milioane pe str. Independenței, anunță Ziaruld e Gardă. Potrivit publicației, colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” a vândut un teren care, potrivit expertizei specialiștilor, ar costa 1 milion USD, alegându-se în schimb cu reparația a două săli ale instituției. Săptămânalul menționează că , nu e vorba despre reparația integrală a colegiului, care ar fi fost echitabilă, la cât costă pământul. Colegiul a cedat  terenul de fotbal, iar agentul economic căruia i-a revenit lotul a reparat doar sala de sport și o sală de expoziții, menționează ziarul.

Mesaj din Găgăuzia: Suntem cu Rusia, dar vrem standarde europene, titrează Adevărul. Cel mai mare sat din Găgăuzia – Congaz este unul din cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012. Deși unele proiecte sociale sunt realizate din banii europenilor și americanilor, sătenii se fac a nu înțelege panourile cu cele 12 steluțe galbene pe fond albastru și privesc încrezători spre Rusia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău