Modificările privind parcarea mașinilor pe trotuar, publicate în Monitorul Oficial. De când intră în vigoare

  • 24 Martie 2019 19:37
Modificările privind parcarea mașinilor pe trotuar, publicate în Monitorul Oficial. De când intră în vigoare

Modificările la Regulamentul circulației rutiere privind parcarea autovehiculelor pe trotuare în locurile special amenajate, astfel încât să nu limiteze circulația pietonilor, au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare peste 30 de zile.

Astfel, din 21 aprilie, șoferii vor fi obligați să lase o distanță de 1,5 metri pentru calea de circulație lăsată la dispoziția pietonilor după parcarea mașinii/motocicletelor în locurile special amenajate, notează BizLaw.md

Modificarea prevede un nou tet pentru lit. c) din pct. 68, subpct. 3 din Regulamentul circulației rutiere: ”c) autoturismele și motocicletele pot fi oprite sau staționate intrând parțial ori în întregime pe trotuar, numai în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul 5.48.1 sau 5.48.2, precum și prin marcajul 1.1.1, d). Staționarea trebuie efectuată în conformitate cu modul indicat pe panoul adițional 6.8.2, 6.8.3, 6.8.6 – 6.8.9, asociat indicatorului, lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor cu mobilitate limitată trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri”.

Până în prezent, această prevedere avea următorul cuprins: ”autoturismele și motocicletele pot fi oprite sau staționate intrând parțial ori în întregime pe trotuar, numai în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul 5.48.1 sau 5.48.2, precum și prin marcajul 1.1.1, d). Staționarea trebuie efectuată în conformitate cu modul indicat pe panoul adițional 6.8.2, 6.8.3, 6.8.6 – 6.8.9, asociat indicatorului;”.

De asemenea, pct. 68, subpct. 3 din Regulament va fi completat cu o nouă literă cu următorul cuprins: ”f) vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă”.

Potrivit pct. 68 din Regulament, oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor este permisă într-un rând, paralel cu marginea carosabilului (în locurile în care partea carosabilă este lărgită, amplasarea vehiculelor poate fi alta decât cea indicată), dacă prin indicatoare sau marcaj nu este prescrisă altă modalitate. Excepție de la regulă fac motocicletele fără ataș, ciclomotoarele și bicicletele, care pot fi oprite sau staționate pe carosabil în două rânduri.

În cazul staționării, în locurile care nu sunt delimitate prin marcaj, conducătorii de vehicule trebuie să folosească rațional suprafața acestui teren. În localități, oprirea sau staționarea se efectuează în modul următor: 

  • pe partea dreaptă a carosabilului cât mai aproape de bordură sau pe acostament;
  • pe ambele părți ale drumului cu circulația în sens unic, dacă este liberă cel puțin o bandă pentru circulație (autocamioanele cu masa maximă autorizată ce depășește 3500 kg pot opri pe partea stângă numai pentru a încărca sau descărca bunuri);
  • autoturismele și motocicletele pot fi oprite sau staționate intrînd parțial ori în întregime pe trotuar, numai în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul 5.48.1 sau 5.48.2, precum și prin marcajul 1.1.1, d). Staționarea trebuie efectuată în conformitate cu modul indicat pe panoul adițional 6.8.2, 6.8.3, 6.8.6 – 6.8.9, asociat indicatorului (prevederea supusă modificării);
  • vehiculele utilizate pentru prestarea serviciilor de transport pot staționa doar pe timpul încărcării și descărcării bunurilor pentru unitățile comerciale ale agenților economici amplasați în zona de acțiune a indicatoarelor 3.31-3.32.3;
  • vehiculele utilizate pentru prestarea serviciilor de transport populației sau instituțiilor amplasate în vecinătatea trotuarelor (în zona de acțiune a indicatorului 3.31) pot opri în aceste locuri doar pe timpul prestării serviciilor;
  • vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă.

Pe drumurile din afara localităților, vehiculele vor fi oprite sau staționate numai în afara carosabilului, pe partea dreaptă, iar în cazul în care aceasta nu este posibil − cât mai aproape de marginea dreaptă a carosabilului, paralel cu axa acestuia.

Staționarea de lungă durată (odihnă, popas de noapte etc.) se permite numai în locurile de parcare sau în afara drumului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău