Modificările la legislația electorală, discutate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu Directorul ODIHR, Matteo Mecacci

  • 18 Mai 2022 13:30
Modificările la legislația electorală, discutate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu Directorul ODIHR, Matteo Mecacci

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu Directorul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO/ODIHR), Matteo Mecacci. Subiectele principale discutate au fost modificările la legislația electorală, funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, respectarea drepturilor omului, precum și reforma justiției cu accent pe procesul de pre-vetting.

Igor Grosu a menționat că legislația electorală națională urmează a fi aliniată la standardele europene în domeniu, iar Comisia Electorală Centrală a elaborat proiectul unui Cod electoral, care a fost consultat cu subiecții electorali și care urmează a fi prezentat public săptămâna viitoare. Potrivit Președintelui Parlamentului, reforma din domeniul electoral are drept obiectiv adoptarea unei legislații coerente și stabile, care să înlăture toate carențele înregistrate în scrutinele electorale anterioare. În context, Speakerul Igor Grosu a mulțumit Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO/ODIHR) pentru expertiza oferită proiectelor de lege și pentru sprijin în monitorizarea alegerilor.

De asemenea, s-a menționat despre proiectul privind evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, așa-zisul ”vetting”, la care autoritățile lucrează intensiv. În cadrul discuției, a fost reiterat că țara noastră are o agendă ambițioasă de reformă pentru sectorul justiției, având ca obiectiv principal lupta împotriva corupției și instaurarea statului de drept. Iar evaluarea integrității și eliberarea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți și cu probleme de integritate este una dintre reformele majore, așteptată de toți.

La rândul său, Directorul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a apreciat atitudinea și eforturile autorităților Republicii Moldova și a cetățenilor în gestionarea fluxului de refugiați, menționând că Republica Moldova va fi susținută în continuare în gestionarea crizei refugiaților. De asemenea, oficialul a exprimat deschiderea OSCE de a continua să ofere expertiză în elaborarea opiniilor și recomandărilor la proiectele de lege.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău