Modificările la Legea 2% votate în lectură finală

  • 23 Iulie 2016 10:34
Modificările la Legea 2% votate în lectură finală

Parlamentul a votat în lectura a doua, finală, modificările la Legea cu privire la asociațiile obștești, așa-numita Legea 2%, prin care persoanele fizice pot direcționa unei organizații non-guvernamentale sau unui cult religios 2% din impozitul pe venit plătit, transmite IPN.Modificările operate stabilesc competența Guvernului în a stabili modul de calculare, reținere și transfer…

Parlamentul a votat în lectura a doua, finală, modificările la Legea cu privire la asociațiile obștești, așa-numita Legea 2%, prin care persoanele fizice pot direcționa unei organizații non-guvernamentale sau unui cult religios 2% din impozitul pe venit plătit, transmite IPN.

Modificările operate stabilesc competența Guvernului în a stabili modul de calculare, reținere și transfer a desemnărilor procentuale către beneficiari, precum și controlul utilizării acestor sume. De asemenea, proiectul reglementează expres destinația banilor. Asociațiile obștești pot folosi aceste sume doar pentru susținerea educației, științei, culturii, sportului, ocrotirii sănătății, protecției sociale etc. Instituțiile religioase vor putea folosi acești bani doar pentru activități sociale, morale, culturale sau de caritate.

Se instituie un mecanism de control prin care atât asociațiile obștești, cât și entitățile religioase care au beneficiat de desemnări procentuale vor prezenta rapoarte de utilizare a mijloacelor financiare obținute în urma desemnării procentuale. Astfel, atât asociațiile obștești, cât și instituțiile religioase sunt obligate să restituie la buget suma folosită cu încălcarea legislației sau sumele pentru care nu s-a efectuat raportarea utilizării lor. În aceste cazuri atât asociațiile obștești, cât și entitățile religioase vor fi excluse de la participarea la mecanismul de desemnare procentuală pe o durată de doi ani.

Legea cu privire la asociațiile obștești a fost adoptată în iulie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău