Modificările climatice și mondializarea favorizează apariția maladiilor tropicale în Europa, susțin experții în sănătate

  • 15 Aprilie 2019 18:37
Modificările climatice și mondializarea favorizează apariția maladiilor tropicale în Europa, susțin experții în sănătate

Europa trebuie să se pregătească pentru epidemii - precum Chikungunya în Italia, febră denga pe Coasta de Azur - ce erau rezervate până acum regiunilor tropicale, au prevenit oamenii de știință, deși ritmul și amploarea acestei expansiuni rămân dificil de prognozat, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Încurajate de modificările climatice, voiaje și comerțul internațional, epidemiile și bolile vectoriale (transmise de insecte precum țânțari și căpușe, n.r.) se vor dezvolta pentru a afecta o mare parte din Europa în deceniile următoare", au subliniat experții în sănătate, reuniți cu ocazia unui congres organizat în Amsterdam.

Toate țările din spațiul mediteranean sunt deja vizate, a precizat Giovanni Rezza, directorul departamentului de boli infecțioase din cadrul Institutului superior de sănătate din Roma.

Cel mai îngrijorător eveniment recent este epidemia de chikungunya care a lovit Italia în vara anului 2017, provocând "peste 400 de cazuri" și "un eșec în diagnosticarea precoce", întrucât maladia nu a fost identificată de autoritățile publice decât după mai multe săptămâni, favorizând infectarea unor noi persoane, a subliniat același cercetător.

Misiunea de reperare timpurie a bolii este cu atât mai dificil de realizat în Italia cu cât țânțarul-tigru, care transmite febra denga și chikungunya, este de acum endemic în mare parte din această țară.

De aici apare și necesitatea consolidării vigilenței acolo unde fenomenul este încă limitat, precum în Franța și pe Coasta de Azur, unde mai multe cazuri autohtone de febră denga au fost semnalate după anul 2014, a continuat profesorul Rezza, care și-a prezentat concluziile despre aceste situații medicale recente la Congresul european de microbiologie clinică și boli infecțioase, organizat la Amsterdam până marți.

Din fericire, Italia, Spania, sudul Franței, coasta croată și Grecia sunt pentru moment "o zonă tropicală doar part-time": iernile sunt suficient de reci pentru ca transmiterea bolii să fie întreruptă.

Sisteme de alertare precoce

Însă, pe măsură ce perioadele cu temperaturi ridicate se lungesc, această "fereastră" pe durata căreia bolile pot să se propage va deveni tot mai largă, favorizând epidemiile mai importante, a avertizat Giovanni Rezza. El a subliniat și faptul că este vorba despre "o schimbare pe termen mediu, nu scurt".

Cercetările prezentate de Jan Semenze, expert la Centrul European de Prevenire și Control al Bolior (ECDC), o agenție europeană cu sediul la Stockholm, arată, de asemenea, o extindere a teritoriului pentru căpușe, vinovate de anumite encefalite virale și pentru boala Lyme.

"Am observat o expansiune a căpușelor cauzată de temperaturi mai ridicate, ele se extind spre nord și la altitudini mai ridicate", a declarat pentru AFP același expert.

În mod similar, muștele de nisip (flebotom), principalul vector al bolii parazitare leishmanioză, ar putea găsi condiții climatice favorabile la sosirea lor în Franța, Germania și sudul Marii Britanii până în 2060.

În fața acestui fenomen, "agențiile de sănătate publică trebuie să își îmbunătățească supravegherea, de exemplu prin intermediul unor sisteme de alertare precoce, sensibilizarea mai amplă a profesioniștilor din domeniul sănătății și a marelui public asupra riscurilor, dar și trebuie să adopte strategii de control inovatoare, precum acțiunile comunitare" împotriva proliferării țânțarilor, a subliniat profesorul Semenza.

ECDC ajută autoritățile publice prin "modelări computerizate în timp real ce prezintă locurile în care condițiile climatice sunt favorabile transmiterii, pentru a ne spori monitorizarea și consolida sistemele de supraveghere din acele zone", a explicat același expert.

Centrul european a dezvoltat un instrument care monitorizează temperatura și concentrația de sare a apei de mare, ilustrată printr-o hartă online (https://e3geoportal.ecdc.europa.eu/SitePages/Vibrio%20Map%20Viewer.aspx). Ea permite identificarea plajelor cu cele mai mari riscuri de prezență a bacteriilor din familia vibrio, vinovate de afecțiuni intestinale care pot fi uneori grave la om. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău