Modificările a mai multor prevederi ale legislației fiscale, aprobate de Guvern

  • 09 August 2019 16:38
Modificările a mai multor prevederi ale legislației fiscale, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi mai multe modificări la Codul fiscal și la alte acte legislative.

Acestea vizează eliminarea scutirii personale pentru persoanele fizice care au venituri mai mari de 360.000 de lei anual. Potrivit Ministrului Finanțelor, Natalia Gavriliță, de această decizie vor fi afectate 4981 de persoane.  

Aceleași modificări legislative prevăd menținerea impozitului pe venit la cota de 12%. Conform modificărilor, va fi anulată cota redusă a TVA în mărime de 10% și, respectiv, va fi aplicată cota-standard a TVA în mărime de 20% pentru agenții economici din sectorul HORECA (hotele, restaurante, cafenele).

Tot astăzi, miniștrii au votat și pentru aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice.

Potrivit proiectului, urmează să fie majorată taxa pentru poluarea mediului cu 20%, pentru a descuraja poluarea, și să fie anulată interdicția de control fiscal efectuat asupra agenților economici pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018 (amnistia fiscală).

Documentul aprobat de Guvern prevede aplicarea pentru tichetele de masă a contribuțiilor de asigurări sociale achitate de angajator (18%) și angajat (6%).

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, care a prezentat modificările legislative, susține că s-a încercat ca aceste măsuri să afecteze cât mai puțin persoanele cu venituri mici. Potrivit ministrului, în prezent este prioritară combaterea economiei tenebre. Natalia Gavriliță a declarat că Fondul Monetar Internațional a cerut măsuri mai dure, dar că reprezentanții Guvernului au reușit să-i convingă să fie eliminate doar unele scutirile de impozite nejustificate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău