Modificări privind stabilirea indemnizației de maternitate începând cu 1 martie 2023

  • 01 Martie 2023 15:15
Modificări privind stabilirea indemnizației de maternitate începând cu 1 martie 2023

Femeile asigurate, soțiile aflate la întreținerea soților asigurați și șomerele care s-au aflat la evidență în instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova și se află în concediu de maternitate, ce include concediul prenatal și concediul postnatal, beneficiază de indemnizație de maternitate.

Începând cu 1 martie 2023, potrivit modificărilor operate în cadrul normativ (Legea pentru modificarea unor acte normative nr. 353/2022), dreptul la indemnizație de maternitate se stabilește indiferent de realizarea venitului în perioada concediului de maternitate. Astfel, femeia asigurată are dreptul la indemnizația de maternitate și în cazul în care activează în perioada concediului de maternitate și realizează venit asigurat.

Totodată, începînd cu 1 martie 2023, indemnizația de maternitate se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.

Pentru a beneficia de indemnizație de maternitate nu este necesar de a depune de către cetățeni a cererii în acest sens. 

Reamintim, că indemnizația de maternitate se stabilește de către Casa Națională de Asigurări Sociale în temeiul informației din certificatul de concediu de maternitate, transmise de prestatorii de asistență medicală prin intermediul conexiunilor intersistemice și datelor deținute în Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău