Modificări la Codul de Procedură Civilă

  • 29 Octombrie 2017 16:38
Modificări la Codul de Procedură Civilă Sursa: bizlaw.md

Unele categorii de cauze civile, valoarea cărora este mai mică de 50 de mii de lei fără dobânzi, penalități și cheltuieli, vor putea fi examinate și soluționate în procedură scrisă.

Prevederea se conține într-un proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Civilă, înaintat Guvernului de către Ministerul Justiției. Autororii inițiativei menționează că novația propusă este justificată de numărul extrem de mare al cauzelor civile din instanțe ce le împovărează și totodată, afectează calitatea și durata examinării cauzei, consumând în mod excesiv resursele statului pentru înfăptuirea justiției, transmite IPN.

Sunt propuse modificări pentru depășirea dificultăților ce apar la examinarea cauzelor civile. Ariile de intervenție vizează: îmbunătățirea pregătirii pricinii pentru dezbateri; introducerea procedurilor simplificate și urgente pentru cauze civile cu valoare redusă; includerea unor prevederi anti-abuz (reguli stricte pentru depunerea probelor și a obiecțiilor sau referinței).

Modificările sunt propuse inclusiv pentru a asigura corespunderea legislației naționale cerințelor Convenției Europene și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Vor fi eliminate deficiențele ce au condus la adoptarea hotărârilor CEDO prin care s-a constatat violarea de către Republica Moldova a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Autorii proiectului propun modernizarea regulilor de citare legală și de comunicare a actelor de procedură, inclusiv a modalităților clasice utilizate actualmente. Introducerea posibilității citării electronice (prin e-mail), folosită deja în unele sisteme de drept, este una dintre soluțiile ce vor permite inclusiv economisirea banilor, timpului și resurselor umane implicate.

O altă noutate a proiectului este introducerea posibilității pentru depunerea cererilor de chemare în judecată, celor de apel, de recurs, de revizuire, de eliberare a ordonanțelor judecătorești și oricare altor cereri sau acte procedurale, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor cu semnătura electronică avansată calificată.

„Intenția majoră este îmbunătățirea calității actului de justiție, prin efectele preconizate de simplificare a formelor procedurale, clarificarea căilor de atac și responsabilizarea participanților la proces. Aceste schimbări vor avea un impact direct pentru acces mai ușor la justiție al cetățenilor” a spus Vladimir Cebotari, ministrul justiției, citat într-un comunicat de presă al MJ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău