Modificări la buget. Cheltuielile din domeniul educației vor fi diminuate cu 5-10% în următorii ani
-
01 August 2018 08:50
Confruntată cu creșterea datoriiei publice și amânarea asistenței macrofinanciare din partea UE, Guvernarea a elaborat un proiect de raționalizare a cheltuielilor bugetare. În special urmează a fi modificate cheltuielile în domeniul educației pentru a fi diminuate cu 5-10% în următorii ani. Aceasta ar însemna o reducere cu câteva sute de milioane lei pe an, se menționează într-o notă la proiect a Ministerului Finanțelor.
Inițiativa urmează a fi aprobată de Guvern chiar în ședința de astăzi, 1 august, și e în contradicție cu ce promitea la finele anului trecut Cabinetul de Miniștri și Partidul Democrat de la guvernare, scrie mold-street.com.
Raționalizarea cheltuielilor va cuprinde învățământul superior și cel profesional tehnic.
La fel se preconizează introducerea de taxe sau majorarea celor existente, eliminarea dublărilor de cheltuieli etc. Guvernul va institui și un Comitet interministerial de raționalizare a cheltuielilor publice.
Una din justificările principale pentru raționalizarea cheltuielilor este frauda bancară care a dus la creșterea semnificativă a datoriei publice. În special e menționată datoria emisă pentru ajutorarea sectorului bancar aflat în dificultate, adică a garanțiilor de 13,5 miliarde lei, emise de Guvernul Leancă și Gaburici, transformate în anul 2016 în datorie publică.
Un alt factor este scăderea abruptă a sprijinului bugetar sub formă de granturi externe. În acest sens este elocventă amânarea alocării asistenței macrofinanciare de către UE.
La acestea se adaugă obligațiile contigente generate de sectorul bancar și de cel al întreprinderilor de stat, care pot duce la alte creșteri ale nivelului datoriei sectorului public.