Modificări în programul „Prima casă”

  • 15 Iulie 2020 18:17
Modificări în programul „Prima casă”

Guvernul a aprobat diminuarea cotei participației proprii inițiale la programul „Prima casă”, de la 10% la 5% din prețul de procurare a locuinței. Concomitent, se majorează limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program: de la 45 ani la 50 de ani, transmite IPN.

Vor fi excluse și condițiile ce țin de lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie. Vor fi acordate posibilității de a accede în program persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.

O altă modificare stabilește mecanismul de acordare a compensațiilor (în cuantum de 50% din soldul creditului rămas) persoanelor fizice care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat „Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale programului.

De asemenea, este mărită compensația pentru familiile cu copii. Astfel beneficiarii părinți/tutori/curatori a 3 și mai mulți copii, în urma aprobării modificărilor respective, vor putea beneficia de o compensație în mărime de 100% din creditul ipotecar (suma principală).

Potrivit vicepremierului și ministrului finanțelor, Sergiu Pușcuța, implementarea modificărilor respective se va solda cu majorarea  numărului  persoanelor fizice eligibile pentru program.

Pentru anul 2020, în Legea bugetului de stat au fost prevăzuți 90 de milioane de lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău