Modificări în contractul de acordare a asistenței medicale în cadrul AOAM
-
10 Noiembrie 2022 15:00
O nouă redacție a contractului-tip dintre Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și prestatorii de servicii medicale a fost aprobată în ședința de miercuri, 9 noiembrie, a Guvernului.
Scopul modificărilor contractului respectiv este de a aduce prevederile acestuia în concordanță cu modificările operate în cadrul normativ primar (Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Legea ocrotirii sănătății, Codul civil modernizat), a eficientiza activitatea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) prin modernizarea/digitalizarea proceselor de raportare și evidență în cadrul executării contractelor de acordare a asistenței medicale. Noile prevederi urmăresc și înlăturarea omisiunilor depistate în urma monitorizării procesului de utilizare a mijloacelor financiare din fondurile AOAM de către prestatorii de servicii medicale, precum și precizarea responsabilităților subiecților implicați în procesul de contractare a serviciilor medicale, se arartă în comunicat.
Una din modificările contractului se referă la stabilirea acțiunilor ce urmează a fi întreprinse de prestatorul de servicii la momentul acordării asistenței medicale privind stabilirea statutului persoanei la internare/externare. Astfel, persoana fizică urmează să-și asigure riscul (după caz, să achite prima de asigurare) anterior survenirii riscului asigurat și nu viceversa.
O altă prevedere a noului contract este că CNAM și prestatorii, în temeiul principiului libertății contractuale, vor putea să încheie contracte de acordare a asistenței medicale și pe o perioadă mai mică de un an.
Totodată, CNAM va putea achita serviciile medicale doar în baza documentelor primare cu regim special, utilizate în cazul documentării faptului prestării serviciilor – factura fiscală electronică. Acestea vor fi prezentate CNAM prin intermediul Sistemului „e-Factura”, până la data de 25 a lunii imediat următoare perioadei de raportare. Neprezentarea facturilor fiscale în termen de către prestator va avea ca efect amânarea plăților către acesta.
Alte modificări se referă la reținerea sumelor creanțelor CNAM față de prestator din contul transferurilor ulterioare către acesta la același tip de asistență medicală la care au fost înregistrate creanțele, reglementarea procedurii de recuperare a prejudiciului cauzat CNAM de către prestator în funcție de tipul acestuia și de perioada pentru care acesta a fost constatat.
În vederea responsabilizării prestatorului de a nu încălca obligațiile contractuale și îmbunătățirii modului de utilizare a mijloacelor provenite din fondurile AOAM, va fi aplicată o penalitate de 10% din suma prejudiciată.
În cazurile reclamate de persoana asigurată, care invocă refuzul/neglijența acordării asistenței medicale prevăzute de contract și a condițiilor stabilite de Normele metodologice de aplicare a Programului unic, fapt ce a generat cheltuieli suplimentare din contul persoanei asigurate, prestatorul va fi obligat să restituie pacientului cheltuielile suportate, justificate documentar. Dacă prestatorul nu va onora obligația de a restitui persoanei asigurate cheltuielile suportate de aceasta, CNAM va restitui aceste cheltuieli, justificate documentar, reținând suma respectivă din contul transferurilor ulterioare către prestator.
Constatarea cazurilor în care prestatorul a determinat persoana asigurată să achite sume aferente serviciului medical prestat în baza contractului va servi drept temei pentru rezoluțiunea contractului din inițiativa CNAM.
Compania Națională de Asigurări în Medicină va utiliza noul contract-tip la contractarea prestatorilor de servicii medicale pentru anul 2023.