Modificări în conducerea unor grupuri parlamentare de prietenie și delegații parlamentare internaționale

  • 16 Februarie 10:37
Modificări în conducerea unor grupuri parlamentare de prietenie și delegații parlamentare internaționale

Legislativul a modificat componența nominală a unor grupuri parlamentare de prietenie și a unor delegații parlamentare internaționale. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate de 53 de deputați.

Astfel, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a fost desemnată în calitate de președintă a Grupului de prietenie cu Statele Unite ale Americii. Deputatul Boris Marcoci a fost desemnat președinte al Grupului de prietenie cu Republica Bulgaria, deputatul Ion Poia va fi președinte al Grupului de prietenie cu Republica Croația, iar deputatul Mihail Druță a fost desemnat președinte al Grupului de prietenie cu Republica Italiană, arată un comunicat emis de Parlamentul Republicii Moldova.

Președinte al Grupului de prietenie cu Japonia a fost desemnat deputatul Sergiu Lazarencu, iar deputata Alina Dandara a devenit președintă a Grupului de prietenie cu Republica Letonia. Grupul de prietenie cu Republica Malta va fi condus de deputatul Oleg Canațui, iar deputata Veronica Roșca a fost desemnată președintă a Grupului de prietenie cu Regatul Spaniei.

În aceeași ordine de idei, parlamentara Marcela Nistor a devenit președintă a Grupului de prietenie cu Regatul Suediei, în timp ce Grupul de prietenie cu Regatul Țărilor de Jos va fi condus de deputatul Eugeniu Sinchevici. De asemenea, Grupul de prietenie cu Republica Albania va fi prezidat de deputatul Artemie Cătănoi, Grupul de prietenie cu Muntenegru va fi condus de deputata Maria Gonța, iar președintă a Grupului de prietenie cu Republica Serbia a fost desemnată deputata Efimia Bandalac. Componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie a fost modificată în vederea completării acestora cu deputații Ion Poia, Veronica Briceag și Valentina Ghețu.

Totodată, a fost modificată componența nominală a unor delegații la organizațiile parlamentare internaționale și la organizațiile parlamentare bilaterale. Astfel, au fost operate modificări în conducerea Adunării Parlamentare a Francofoniei, Adunarea Parlamentară a GUAM, Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone, precum și la Adunarea Interparlamentară a Parlamentului Georgiei, a Parlamentului Republicii Moldova și a Radei Supreme a Ucrainei.

În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, la alegerea reprezentanților fracțiunilor parlamentare în Biroul permanent, în comisiile permanente și în delegațiile parlamentare, precum și la repartizarea funcțiilor de președinți ai grupurilor de prietenie se ține seama de reprezentarea lor proporțională în Parlament. Potrivit procedurii, componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie este stabilită în baza opțiunilor expuse de către deputați.  În prezent, Parlamentul are constituite 52 de grupuri de prietenie cu diverse state și 12 delegații parlamentare permanente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău