Modificarea legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare a fost votată în prima lectură. Numărul membrilor Consiliului de Administrație va fi redus

  • 05 Mai 2022 12:34
Modificarea legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare a fost votată în prima lectură. Numărul membrilor Consiliului de Administrație va fi redus

Numărul de membri ai Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) va fi redus. În cadrul ședinței în plen, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Noua structură și componență a Consiliului de Administrație va fi compusă dintr-un director general și doi directori. Prin urmare deciziile vor fi luate cu un cvorum de minim doi directori din trei.

În opinia autorilor proiectului de lege, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”,  reformarea CNPF va duce la debirocratizarea, simplificarea și eficientizarea în luarea deciziilor de către organul colegial al acesteia, precum și la reducerea cheltuielilor legate de întreținerea instituției.

”În multe țări europene, cu piețe financiare mult mai mari decât cea a Republicii Moldova, asemenea instituții funcționează foarte bine cu doar  trei, cel mult – patru directori ai organului colegial”, a argumentat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Menționăm că, în actuala formă de organizare, Consiliul de Administrație al CNPF are cinci membri, inclusiv președintele.  

Amintim că, pe 9 septembrie 2021, Parlamentul a adoptat hotărârea privind revocarea membrilor Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare: președintelui Valeriu Chițan, vicepreședinților Nina Dosca și Iurie Filip, membrului Viorel Miron. Legislativul a apreciat drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație al CNPF.

Pe 7 octombrie, a fost numit un nou vicepreședinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare – Vitalie Lemne. Pe 21 ianuarie 2022, Cornelia Cozlovschi a fost desemnată membru și președinte al Consiliului de administrație, iar Adrian Gheorghiță - membru și vicepreședinte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău