Modificarea Legii Cetățeniei, avizată de Guvern

  • 05 Iunie 11:53
Modificarea Legii Cetățeniei, avizată de Guvern

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Legii Cetățeniei. Modificările prevăd eliminarea vulnerabilităților legislative în dobândirea cetățeniei  Rep. Moldova și diminuarea riscurilor asupra securității statului și ordinii publice, a explicat, în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Potrivit ei, modificările legislative sunt dictate de situația geopolitică din regiune care a generat un număr mare de solicitări de obținere a cetățeniei Republicii Moldova și în vederea prevenirii acordării cetățeniei unor persoane care pot reprezenta un risc la adresa securității naționale, informează Radio Chișinău.

”Se propune extinderea cercului de persoane care cad sub incidența motivelor de refuz de recunoaștere în calitate de cetățeni ai Rep. Moldova. Totodată, considerăm oportun ca organele abilitate care examinează cererile de acordare a cetățeniei să aibă suficient timp de verificare a dosarului depus de solicitant. În acest sens se propune opțiunea de prelungire a termenului de acordare cu șase luni a cererilor de acordare, redobândire și recunoaștere a cetățeniei. Mai mult, țara noastră are obligația respectării mai multor standarde internaționale. De aceea, faptul că solicitantul, în perioada de examinare a cererii de acordare a cetățeniei, execută sau are de executat pedeapsă penală privativă de libertate sau are antecedente penale nestinse, nu va putea servi temei de refuz, în cazul în care există riscul de recunoaștere a acestuia în calitate de apatrid”, a declarat Moraru.

Amintim că la începutul acestui an, Agenția Servicii Publice (ASP) cerea Guvernului extinderea termenului de examinare a cererilor de la 20 de zile la șase luni, având în vedere creșterea numărului de cereri de acordare a cetățeniei Republicii Moldova.

Conform ASP, 70% din cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova sunt cetățeni ai Federației ruse, iar 20% - ucraineni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
17
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău