Modernizarea programului AEO și garantarea principiilor trasate de asigurarea siguranței și securității lanțului de aprovizionare

  • 02 Noiembrie 2022 16:36
Modernizarea programului AEO și garantarea principiilor trasate de asigurarea siguranței și securității lanțului de aprovizionare

Suspendarea, retragerea, modificarea și anularea autorizațiilor AEO (Agent Economic Autorizat) se va realiza prin intermediul sistemului informațional pentru gestionarea autorizației AEO (SI „e-AEO”). O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, 2 octombrie, de Executiv.

Documentul prevede și aplicarea criteriului de conformitate vamală și fiscală atât la autorizarea statutului de AEO, cât și în autorizarea procedurilor simplificate de vămuire la domiciliu (PVD). 

SI „e-AEO” va permite gestionarea automatizată a raporturilor juridice și administrative, ce derivă din reglementările naționale și internaționale ale AEO ca instituție de drept, și va facilita schimbul de informații în raport cu mediul de afaceri (solicitanți/titulari AEO). 

Totodată, SI ,,e-AEO” va fi o parte componentă a Sistemului Informațional Integrat Vamal ce are drept scop formarea resursei informaționale credibile în domeniul AEO, fiind destinat autorității vamale și agenților economici solicitanți/titulari ai statutului AEO, se arată în comunicat.

În urma modificărilor introduse, va fi creat un sistem stabil și fiabil de evidență, gestiune și trasabilitate pentru solicitanții și titularii AEO, ce va permite stabilirea unui cadru normativ îmbunătățit al criteriului de conformitate AEO, prin armonizarea la standardele UE. 

Concomitent, vor fi optimizate și automatizate procesele consultării, solicitării, examinării, gestionării, auditării, monitorizării, reevaluării, emiterii, suspendării, retragerii și anulării autorizațiilor AEO. Astfel, toate acțiunile introduse vor contribui la facilitarea comerțului extern, îmbunătățirea climatului de afaceri din țară la capitolul competitivității, precum și la asigurarea corespunzătoare a siguranței și securității lanțului internațional de aprovizionare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău