Modernizarea instituțiilor de învățământ, majorarea burselor studenților și a salariilor angajaților din sistem, printre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării

  • 01 August 2023 14:34
Modernizarea instituțiilor de învățământ, majorarea burselor studenților și a salariilor angajaților din sistem, printre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării

Creșterea numărului de absolvenți ai facultăților pedagogice cu până la 500 de locuri, crearea unor comunități educaționale democratice, majorarea cu 10% a ratei de angajare a studenților licențiați și internaționalizarea universităților din Rep. Moldova sunt printre prioritățile pentru anul 2024 anunțate astăzi, 1 august, de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă, transmite Radio Chișinău.

Vorbim de majorarea până la 500 a numărului de absolvenți din școlile pedagogice, susținerea cadrelor didactice care sunt astăzi în sistem, creșterea accesului elevilor la educația de calitate și crearea unor comunități educaționale mai democratice, transparente și participative. Cred că este foarte important să avem o țintă legată de angajarea absolvenților după licență și ne propunem să majorăm cu 10% această rată de angajare. Acum noi nu avem o evidență clară noi nu știm câtă lume se angajează. (...) În ceea ce ține de sport trebuie să avem o lege cu privire la educație fizică și sport, care astăzi nu există și nu avem nimic clar referitor la finanțarea acestui domeniu. (...) În grădinițe sunt câteva probleme majore prima ține de faptul că nu sunt locuri, astfel obiectivul este de a deschide 3.000 de locuri noi în grădinițe până la finalul anului 2024. Avem de la Banca Mondială circa 50 de milioane de lei deja asigurați și trebuie să alocăm resurse și din bugetul de stat”, a declarat Dan Perciun.

Totodată, ministrul Dan Perciun a menționat două probleme majore cu care se confruntă acum Rep. Moldova în domeniul educației incluzive. Este vorba despre dizabilitate severă în școală și accesul copiilor cu cerințe educaționale speciale în grădinițe.

Nu suntem suficient de pregătiți ca să putem integra acești copii în grădinițe. Ne propunem să acordăm resurse adiționale pentru copiii cu dizabilitate severă, iar în grădinițe să avem o formulă de finanțare separată care să acopere costurile unui cadru didactic de sprijin a unui logoped sau kineto-terapeut” a precizat Dan Perciun.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău