Moderna va livra, prin mecanismul COVAX, 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid pentru țările sărace

  • 03 Mai 2021 20:10
Moderna va livra, prin mecanismul COVAX, 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid pentru țările sărace

Ințiativa globală pentru accesul la vaccinuri împotriva Covid-19, COVAX, va dispune de 500 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Moderna. Compania farmaceutică a semnat un acord în acest sens cu Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare.

Primele doze de vaccin Moderna pentru COVAX vor fi livrate în trimestrul patru al anului 2021 „cu un total de 34 de milioane de doze disponibile în 2021 și până la 466 de milioane de doze în 2022”, au precizat reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare într-un comunicat publicat luni, conform Agerpres.

Acordul conține totodată „opțiuni ce permit eventual obținerea de doze de vaccin care să fie adaptate la variantele viitoare ale virusului”, au precizat reprezentanții acestei organizații, al cărei sediu general se află la Geneva.

„Lărgirea și diversificarea portofoliului au fost întotdeauna un obiectiv esențial al COVAX, pentru a rămâne flexibili în fața acestei pandemii care se află într-o evoluție constantă - inclusiv în fața amenințării tot mai mari generate de noile variante”, a declarat directorul executiv al COVAX, Seth Berkley. Noul acord cu Moderna reprezintă „un pas în plus făcut în această direcție”, a adăugat el.

Acordul a fost semnat după omologarea în regim de urgență a acestui vaccin, vineri, de către Organizația Mondială a Sănătății, o cerință obligatorie pentru ca serul să poată fi integrat în mecanismul COVAX, implementat de GAVI, OMS și CEPI (Coaliția mondială pentru inovații în materie de pregătire pentru epidemii).

Acordul reprezintă „o etapă importantă într-o perioadă în care depunem eforturi pentru ca populațiile din lumea întreagă să aibă acces la vaccinul nostru împotriva Covid-19”, a declarat la rândul său directorul companiei Moderna, Stephane Bancel. El a recunoscut totuși că „numeroase țări dispun de resurse limitate pentru a avea acces la vaccinuri”.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, chiar dacă noile recomandări prevăd o singură doză dacă persoanele ce urmează a fi imunizate au trecut recent printr-o infectare cu coronavirus.

Pe lângă vaccinul Moderna, OMS a omologat și vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India și în Coreea de Sud, precum și vaccinul produs de compania Johnson & Johnson.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău