Moderna intenționează să producă trei miliarde de doze de vaccin COVID-19 în 2022

  • 29 Aprilie 2021 12:35
Moderna intenționează să producă trei miliarde de doze de vaccin COVID-19 în 2022

Grupul farmaceutic american Moderna și-a anunțat joi intenția de a produce până la trei miliarde de doze de vaccin Covid-19 în 2022, în condițiile în care va face noi investiții pentru a-și crește capacitățile de producție la mai multe uzine din SUA și Europa, transmite Bloomberg.

Moderna a precizat că își va majora producția cu 50% la uzina sa de la Norwood, statul Massachusetts, unde se produce cea mai mare parte a dozelor de vaccin destinate pieței americane. De asemenea, investițiile făcute vor permite partenerului Lonza Group, care este responsabil de livrările pentru piețele externe, să își dubleze producția de vaccin la uzina sa din Elveția. De asemenea, conform planului anunțat joi, producția de vaccinuri la uzina din Spania, operată de un alt partener, Laboratorios Farmaceuticos Rovi, ar urma să se dubleze.

Majorarea producției ar urma să își facă simțită efectele la finele lui 2021 și începutul lui 2022. Cu toate acestea, Moderna a subliniat că numărul exact de doze de vaccin pe care le va produce anul viitor va depinde de mai mulți factori, precum mixul dintre actualele vaccinuri, care utilizează o doză mai mare de substanță activă, și vaccinurile care acum sunt în faza de testare, care ar putea utiliza o doză mai mică de substanță activă.

"Aproape ne vom dubla capacitățile în anul următor", a declarat directorul general de la Moderna, Stephane Bancel.

Acesta a adăugat că grupul american va cheltui miliarde de dolari pentru extinderea capacităților, dar nu a oferit o cifră precisă. Cu toate acesta, Bancel a spus că în ultimele săptămâni a fost asaltat de telefoane din partea altor țări care vor să comande mai multe doze.

"Telefonul meu a sunat în continuu luna trecută", a spus Stephane Bancel.

Anterior, Moderna prognoza că în 2022 va produce 1,4 miliarde de doze din actualul său vaccin sau până la 2,8 miliarde doze dacă va face tranziția la producția noului tip de vaccin care ar putea utiliza o doză mai mică de substanță activă.

Tot joi, Moderna și-a îmbunătățit și estimările privind nivelul minim al producției preconizate pentru acest an, de la 700 până la 800 milioane doze de vaccin. Nivelul maxim de producție preconizat pentru acest an a rămas la un miliard de doze.

Noile investiții anunțate de Moderna se adaugă unui acord convenit recent cu producătorul francez de medicamente Sanofi, care, începând din luna septembrie, va produce până la 200 de milioane de doze de vaccin Moderna la uzina sa din statul american New Jersey.

Ingredientele pentru vaccinurile COVID-19 marca Moderna și destinate Europei, Canadei, Japoniei, Coreei de Sud și altor țări din afara SUA sunt produse la facilitățile firmei Lonza din Elveția, după care sunt ambalate în fiole la facilități din Spania și Franța.

Moderna susține că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficiență de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a). 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău