Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID-19 este sigur și eficient pentru adolescenți

  • 25 Mai 2021 18:04
Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID-19 este sigur și eficient pentru adolescenți

Vaccinul dezvoltat de Moderna împotriva COVID-19 s-a dovedit eficient în teste realizate pe adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani și nu a evidențiat nicio problemă nouă sau majoră de siguranță în cadrul unui studiu clinic, au anunțat marți reprezentanții companiei americane, punând astfel bazele pentru o posibilă autorizare a celui de-al doilea vaccin pentru copiii de vârstă școlară în luna iulie, informează Reuters.

Compania Moderna Inc., al cărei vaccin anti-COVID-19 este autorizat în prezent doar pentru adulții de peste 18 ani, a anunțat că va transmite la începutul lunii iunie rezultatele furnizate de acest studiu pe adolescenți către Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) și către alte autorități cu rol de reglementare în vederea obținerii unei autorizații de utilizare în regim de urgență.

Autoritățile medicale americane au avut nevoie de aproximativ o lună pentru a examina un studiu similar realizat de alianța Pfizer-BioNTech, al cărei vaccin a fost autorizat pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani în data de 10 mai. Dacă Moderna va avea parte de același tratament din partea autorităților americane, atunci autorizarea serului său va putea fi emisă la începutul lunii iulie.

Cei mai mulți dintre copiii cu COVID-19 dezvoltă doar simptome ușoare sau niciun simptom. Totuși, copiii rămân supuși riscului de a dezvolta forme grave și, totodată, pot să contribuie la răspândirea virusului. Vaccinarea pe scară largă a copiilor cu vârste între 12 și 18 ani ar putea să permită școlilor și taberelor de vară din Statele Unite să relaxeze măsurile privind purtarea măștii sanitare și distanțarea socială recomandate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

"Suntem încurajați de faptul că vaccinul mRNA-1273 a fost extrem de eficient în prevenirea COVID-19 în rândul adolescenților", a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, într-un comunicat.

Studiul clinic realizat de Moderna a evaluat acest vaccin pe un grup de 3.732 de adolescenți din grupa de vârstă 12-17 ani, din care două treimi au fost vaccinați, iar o treime au primit un placebo. Obiectivul principal a fost de acela de a induce un răspuns imunitar comparabil cu cel constatat în cadrul amplului studiu clinic de fază 3 realizat de aceeași companie în rândul unor adulți, când vaccinul Moderna a demonstrat o eficacitate de 94,1% în prevenirea formelor grave de COVID-19.

La două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze, cercetătorii americani nu au găsit niciun caz de COVID-19 în grupul vaccinat, în comparație cu cele patru cazuri descoperite în grupul care a primit placebo, rezultând astfel o eficacitate a vaccinului de 100%, în baza definiției de caz formulate în cadrul studiului clinic realizat pe adulți.

Folosind însă o definiție de caz formulată de CDC, care necesită un singur simptom de COVID-19, vaccinul Moderna a avut o eficacitate de 93%, fapt care sugerează că serul ar putea să asigure o protecție înaltă împotriva cazurilor cu simptome mai ușoare, au precizat reprezentanții companiei americane.

Totodată, autorii studiului nu au găsit nicio problemă nouă legată de siguranța vaccinului. Cele mai multe efecte secundare după cea de-a doua doză au fost dureri de cap, oboseală, dureri musculare și frisoane.

Compania a precizat că primește și centralizează în continuare datele de siguranță ale vaccinului. Toți participanții la studiu vor fi monitorizați timp de 12 luni după primirea celei de-a doua doze, pentru a determina protecția pe termen lung și siguranța serului.

Compania Moderna a anunțat de asemenea că intenționează să pună datele sale la dispoziția unor oameni de știință în vederea publicării studiului său în sistem "peer-reviewed". În prezent, compania americană testează acest vaccin și pe grupe de copii cu vârste de peste șase luni.

În plus față de Statele Unite, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer este autorizat pentru adolescenți din grupa de vârstă 12-15 ani în Canada și în Algeria.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău