Moderna a început testele clinice pentru un rapel împotriva Omicron

  • 27 Ianuarie 2022 08:53
Moderna a început testele clinice pentru un rapel împotriva Omicron

Compania americană Moderna a anunțat miercuri că a început testele clinice pentru o doză de rapel a unui vaccin conceput special împotriva variantei Omicron, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Aceste teste vor include un total de 600 de adulți, dintre care jumătate au primit deja doua doze de vaccin Moderna cu cel puțin șase luni în urmă, iar cealaltă jumătate au primit nu doar cele doua doze inițiale, ci și, cu cel puțin trei luni în urmă, doza de rapel autorizată.

Prin urmare, rapelul specific împotriva Omicron va fi evaluat atât ca a treia, cât și ca a patra doză.

Moderna a raportat, de asemenea, rezultate privind eficacitatea împotriva Omicron a rapelului autorizat anterior. Potrivit companiei, la șase luni după injecția de rapel, nivelurile de anticorpi neutralizanți împotriva Omicron au fost reduse de șase ori față de vârful observat la 29 de zile după injecție, dar au rămas detectabile la toți participanții. Aceste date au fost obținute prin studierea sângelui a 20 de persoane cărora li s-a administrat doza de rapel de 50 de micrograme.

"Suntem liniștiți de persistența anticorpilor împotriva Omicron la șase luni de la rapelul autorizat în prezent", a declarat Stephane Bancel, președintele consiliului de administrație al companiei Moderna, într-un comunicat de presă.

"Cu toate acestea, având în vedere amenințarea pe termen lung reprezentată de evaziunea imunitară a Omicron, mergem mai departe cu rapelul nostru specific împotriva Omicron", a adăugat el.

Alianța Pfizer-BioNTech a anunțat, de asemenea, săptămâna aceasta că a început teste pentru propriul vaccin specific împotriva Omicron. Dar Pfizer își evaluează formula nu doar ca rapel, ci și pentru seria inițială de injecții la persoanele nevaccinate anterior.

Aceste două vaccinuri se bazează pe tehnologia ARN mesager, ceea ce face posibilă actualizarea lor relativ cu ușurință pentru a urmări evoluția mutațiilor specifice noilor variante.

Mai multe țări, printre care și Statele Unite, au început sa înregistreze o scădere a cazurilor de infectare din valul provocat de Omicron, cea mai transmisibilă variantă detectată până acum, dar numărul infectărilor la nivel mondial continuă să crească. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
7
Thu
6
Fri
5
Sat
6
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău