Modelul Estoniei, unde abandonul școlar este zero. Școlile sunt autonome, părinții au doar obligația de a-și trimite copiii la ore

  • 09 August 2020 14:07
Modelul Estoniei, unde abandonul școlar este zero. Școlile sunt autonome, părinții au doar obligația de a-și trimite copiii la ore

În Estonia nu există abandon școlar, iar estonienii au reușit să își transforme educația după modelul finlandez. Despre toate acestea a vorbit la "Pașaport Diplomatic" adjunctul ministrului educației, Mart Laidmets.

Martin Laidmets, vice-ministrul educației:  "Am învățat multe de la Finlanda, pentru că este o țara vecină și am făcut schimbări curajoase în anii 90, dar încă păstrăm și părțile bune din sistemul vechi.

În timpul comunismului aveam cursuri bune de matematică, științe naturale, bineînțeles, umanul și științele sociale erau mai slabe, la fel și integrarea anumitor materii în școli.

Dar am învățat de la Finlanda și am făcut primele schimbări în 1996 și durează mult în sistemele de educație până vezi efectele schimbării.

Curriculumul de bază național este același pentru toată lumea. Dar școlile sunt diferite. Sunt școli private, școli ale municipalității, școli care țin de guvernul central, dar scopul este același, obiectivele. Și putem spune că același sistem era și în perioada sovietică, dar, ce este specific pentru Estonia este faptul că școlile sunt cu adevărat autonome. Își pot folosi propriile metode pentru atingerea obiectivelor. Nu trebuie să facă toți lucrurile în același fel, dar trebuie să atingă toți aceleași obiective, următorul nivel.

Deci, am păstrat o parte din metoda prin care fiecare copil, fiecare băiat și fată, din fiecare colț al Estoniei trebuie să primească o educație foarte bună. Dar, bineînțeles, este diferită viața din zonele rurale, dintr-un sat mic, și cea din școlile mari, din Tallinn. Dar calitatea educației trebuie să fie aceeași."

De-a lungul anului școlar, toți profesorii din țară sunt testați. Statul își poate da seama astfel unde sunt situații care trebuie îmbunătățite, astfel încât să nu sufere calitatea educației. Pentru estonieni este esențial ca toți copiii să aibă șansa să meargă la școală.

Martin Laidmets, vice-ministrul educației: "Unul dintre punctele puternice ale sistemului nostru este că nu contează condiția socio-economică. Chiar și copiii din familiile foarte sărace pot primi educație foarte bună.

Educația de bază, care se face în 9 ani, este obligatorie pentru toată lumea. Primești prânzul gratuit la școală, manuale gratuite și bineînțeles, la școlile publice nu se plătește taxă de școlarizare.

De fapt, totul este gratuit, părinții sunt responsabili doar să își trimită copilul la școală și din punctul acesta de vedere nu avem probleme.

În societatea noastră toată lumea înțelege că este crucial să oferim această posibilitate fiecărui copil".

Echipa Digi24 a filmat într-una din cele mai vechi școli din Tallinn, pentru a vedea cum se aplică autonomia. A nimerit la ora de robotică și pentru că filmarea s-a suprapus cu începutul pandemiei de coronavirus, a putut experimenta o creație de-a elevilor estonieni: roboți din lego. 

Acest concept este dezvoltat de un profesor de informatică, care își educă elevii să stăpânească tehnici de construcție, dar și de programare a mașinilor. Sunt și teme de făcut, dar predarea cursului este ca o joacă.

Külliki Kaju, profesor de robotică: "Le place atât de mult încât ar vrea să stea aici mai mult decât la cursurile de matematică sau științe naturale. Dar din păcate, avem numai 45 de minute pe săptămână (n.r. pentru fiecare clasă), pentru că în Estonia există o limitare a numărului de cursuri pe care un elev le poate urma. Cea mai mare parte a materialelor a fost făcută de mine.

În Estonia nu avem în curriculumul național cursuri de robotică. Este ceva nou și este mult de muncă pentru mine, dar chiar îmi place. Mă joc cu Lego toată ziua, deci este o slujbă de vis pentru mine".

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău