Mobilizarea parțială a determinat funcționari publici să fugă din Rusia și a dus la un deficit de personal în administrație

  • 26 Octombrie 2022 09:52
Mobilizarea parțială a determinat funcționari publici să fugă din Rusia și a dus la un deficit de personal în administrație

Funcționari care lucrează pentru administrația orașului Moscova și pentru autoritățile federale din capitala rusă fug de mobilizarea parțială, potrivit unei relatări a mass-media, transmite miercuri dpa.

„În unele departamente (ale administrației orașului Moscova), numărul de angajați bărbați care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaților", scrie site-ul Viorstka.

Îndeosebi specialiștii în IT au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan, precizează site-ul.

Aceasta pentru că mulți dintre funcționarii publici, mai ales la nivelul administrativ inferior, nu sunt feriți de posibilitatea de a fi mobilizați, în condițiile în care nu sunt considerați "indispensabili", explică Viorstka.

Moartea în Ucraina a unui șef de departament din cadrul primăriei Moscovei, la numai câteva zile după declanșarea mobilizării parțiale în Rusia, nu doar că a ținut primele pagini ale ziarelor, ci a și provocat panică printre colegii săi.

Potrivit site-ului citat, acest exod a paralizat activitatea în mai multe departamente, cum ar fi administrația pentru locuințe sau departamentele pentru sănătate și educație. Instituțiile subordonate ministerelor federale au observat de asemenea consecințele deficitului de personal.

Conducerea politică și militară a Federației Ruse le-a promis unor grupuri de cetățeni ruși că vor fi exceptați de la mobilizare, în special experților în IT. Cu toate acestea, să demonstrezi acest statut presupune un lung proces birocratic.

Autoritățile ruse nu au comentat oficial informația privind fuga funcționarilor din Rusia, transmite Agerpres.

Președintele Vladimir Putin a anunțat la 21 septembrie ceea ce el a numit o "mobilizare parțială", care viza recrutarea a 300.000 de bărbați în forțele armate, în contextul unei serii de înfrângeri militare în Ucraina.

Decretul a declanșat furie în întreaga țară, cu un șir de atacuri violente asupra ofițerilor locali care răspundeau de mobilizare, iar peste 2.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste antimobilizare.

De atunci, sute de mii de bărbați de vârsta recrutării au părăsit Rusia, majoritatea îndreptându-se spre țări ca Georgia, Armenia și Kazahstan, care mențin un regim fără vize pentru ruși.

Autoritățile ruse au recunoscut "greșeli", bărbați mai în vârstă sau insuficient de maturi primind notificări de mobilizare în mod eronat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău