Mobilizarea militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina și situația din Afganistan - principalele subiecte pe agenda reuniunii miniștrilor de externe ai UE

  • 12 Decembrie 2021 15:29
Mobilizarea militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina și situația din Afganistan - principalele subiecte pe agenda reuniunii miniștrilor de externe ai UE

Nevoia reducerii tensiunii provocate de mobilizarea militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina - cu posibilitatea impunerii de noi sancțiuni politice și economice care să vizeze autoritățile de la Moscova dacă acestea vor folosi din nou forța împotriva Kievului - se va afla în centrul reuniunii miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care se va desfășura luni la Bruxelles, informează duminică EFE, potrivit Agerpres.

La această reuniune se va mai discuta și despre situația din Afganistan, împreună cu vicepremierul și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, și se va lua în calcul adoptarea de sancțiuni împotriva companiei ruse de mercenari Wagner care operează în prezent în mai multe țări din Africa.

"Ne aflăm în contact cu autoritățile ruse și le explicăm foarte clar că, dacă vor continua, va exista un răspuns clar, puternic, politic și economic", au declarat surse comunitare cu privire la posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina vecină.

În interiorul UE continuă să se mizeze pe descurajare și pe negocieri diplomatice, atrăgându-se totodată atenția că orice agresiune la adresa Ucrainei va avea urmări, după cum a confirmat în această săptămână unui grup de jurnaliști președintele Comitetului Militar al UE, generalul Claudio Graziano.

"Orice tip de consolidare a forțelor generează un răspuns și este un act militar, o operațiune militară", a avertizat el. În opinia sa, chiar și antrenamentele într-o "zonă critică" reprezintă operațiuni, și, mai concret, manevrele efectuate de Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina, cu "niveluri enorme de forțe" armate, generează "efecte și reprezintă o amenințare". "Este un lucru periculos care presupune să fim vigilenți și care necesită un răspuns", a spus el.

Pentru ca măsurile de disuasiune să dea rezultat, UE a început să lucreze la posibile sancțiuni împotriva Rusiei, însă nu a prezentat deocamdată statelor membre variantele pe care le are în vedere.

În orice caz, surse comunitare au amintit că în 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea și se avea în vedere desfășurarea de trupe ruse în orașul Mariupol, UE a fost capabilă să aprobe sancțiuni economice "substanțiale" în doar 72 de ore, dat fiind că un plan în acest sens exista deja. A fost vorba despre interdicția ca Rusia și marile companii ruse să poată folosi bani împrumutați de pe piețele financiare europene timp de 90 de zile.

În prezent, UE menține un pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei pe care îl înnoiește la fiecare șase luni, după ce șefii de stat și de guvern din UE își dau acordul cu prilejul celor două Consilii Europene din iunie și decembrie.

"Vor exista consecințe geostrategice și consecințe majore dacă nu vor fi respectate" independența, suveranitatea și integritatea Ucrainei, au declarat surse diplomatice, citate de EFE.

Afganistanul și Golful

Alte subiecte pe agenda reuniunii miniștrilor de externe europeni vor fi situația din Afganistan și relațiile cu țările din Asia Centrală și din Golful Persic, din acest motiv fiind invitat la reuniune și Al-Thani. UE consideră foarte util Qatarul, pentru linia directă de dialog pe care o are cu talibanii, care în august au recucerit puterea în Afganistan după 20 de ani de misiuni militare străine în această țară.

Uniunea Europeană pune la punct ultimele detalii cu privire la deschiderea unui birou la Kabul pentru a contribui la gestionarea ajutorului umanitar către populația afgană, odată ce vor fi îndeplinite nevoile de securitate, dar care nu va implica în niciun caz o recunoaștere a noilor autorități afgane.

Bruxellesul lucrează totodată la o strategie pe care speră să o prezinte în martie 2022 pentru strângerea relațiilor cu țările din Consiliul de Cooperare a Golfului și intenționează să promoveze un acord de liber schimb.

Venezuela

Miniștrii de externe ai UE vor discuta cu șefa misiunii de observare electorală trimisă de UE la ultimele alegeri regionale și locale din Venezuela, eurodeputata Isabel Santos, despre rezultatele preliminare ale activității ei.

"Este nevoie să găsim o soluție politică la criză prin intermediul negocierilor lansate în Mexic", au declarat surse diplomatice despre discuțiile dintre regimul președintelui Nicolas Maduro și opoziție.

Sancțiuni împotriva grupului Wagner

Șefii diplomațiilor europene intenționează totodată să sancționeze grupul paramilitar rus Wagner și 8 persoane și 3 entități asociate, pentru încălcarea drepturilor omului.

"Sunt foarte activi. S-au desfășurat într-un mod foarte eficient" în Libia sau în Africa Centrală, a apreciat Graziano, care consideră că activitatea acestui grup reprezintă "o potențială problemă pentru UE". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău