Mobila Ikea ar putea fi în curând asamblată de roboți

  • 20 Aprilie 2018 18:41
Mobila Ikea ar putea fi în curând asamblată de roboți

Roboții din Singapore au încheiat cu succes o sarcină de care mulți oameni se tem: este vorba despre asamblarea mobilei Ikea, relatează joi Reuters și AFP.

Consultarea paginilor de instrucțiuni și privirile nesfârșite către o grămadă de șuruburi și piulițe pentru asamblarea mobilei ieftine Ikea ar putea fi în curând un lucru de domeniul trecutului, date fiind progresele din tehnologie, susțin cercetătorii de la Universitatea tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore.

Oamenii de știință au petrecut trei ani programând robotul - format din brațe, dispozitive de prindere, senzori și camere 3D - care a asamblat cadrul unui scaun Ikea în circa 20 de minute.

Ei susțin că nu peste mult timp astfel de roboți vor putea asambla integral o piesă de mobilier consultând instrucțiunile dintr-un manual, ascultând instrucțiuni verbale sau pur și simplu uitându-se la o imagine cu obiectul finalizat.

"Am reușit să realizăm capabilitatea de nivel redus de a-l învăța pe robot 'cum să facă' și în următorii cinci până la zece ani, capacitatea de a raționa de înalt nivel - acel 'ce să facă' - ar putea fi și ea realizată", a declarat Quang-Cuong Pham, unul dintre cei doi cercetători.

El a adăugat că echipa de la NTU încearcă să colaboreze cu experți în inteligență artificială pentru a perfecționa procesul.

"Este interesant să vedem un exemplu despre cum roboții ar putea contribui la viziunea noastră de a crea o viață de fiecare zi mai bună pentru mulți oameni. Suntem foarte pozitivi în ceea ce privește îmbrățișarea noii tehnologii", a declarat pentru Daily Mail Cindy Andersen, manager zonal la Ikea pentru mobila de bucătărie.

Singapore a încercat să stimuleze afacerile să investească în automatizare și roboți pentru a crește productivitatea, în condițiile în care controlează strict forța de lucru ieftină din exterior.

Unele restaurante și hoteluri din Singapore se folosesc de roboți pentru a livra alimente clienților și a colecta tacâmurile și farfuriile folosite.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău