Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Împăratul Japoniei îi aduce un omagiu

  • 09 Septembrie 2022 17:03
Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Împăratul Japoniei îi aduce un omagiu

Împăratul Japoniei, Naruhito, a salutat vineri "numeroasele realizări și contribuții" ale regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în timp ce premierul japonez, Fumio Kishida, a deplâns "o mare pierdere" pentru comunitatea internațională, relatează AFP.

„Îmi exprim respectul și recunoștința sinceră față de Regină pentru numeroasele realizări și contribuții pe care le-a avut'' în timpul domniei sale, a declarat Naruhito într-un comunicat transmis de Agenția Casei Imperiale Japoneze.

„Felul său de a dori mereu pace și liniște în lume a impresionat profund mulți oameni", a continuat Naruhito, exprimându-și "durerea profundă".

„Moartea Reginei, care a condus Marea Britanie în vremuri tulburi în lume, este o mare pierdere nu doar pentru poporul britanic, ci și pentru comunitatea internațională", a declarat Kishida.

Elisabeta a II-a ''a domnit timp de 70 de ani, cea mai lungă domnie din istorie, și a jucat un rol extrem de important pentru pacea și stabilitatea mondială'', a declarat liderul japonez.

„Ea a avut o contribuție majoră la consolidarea relațiilor dintre Japonia și Marea Britanie, în special vizita în Japonia în 1975", a declarat Kishida.

Aceasta a fost prima vizită în Japonia a unui monarh britanic. Elisabeta a II-a l-a întâlnit pe Hirohito, împăratul de atunci al Japoniei și bunicul lui Naruhito.

„Guvernul japonez transmite sincere condoleanțe monarhiei, guvernului și poporului britanic", a adăugat Kishid, transmite Agerpres.

Japonia va organiza pe 27 septembrie funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, asasinat în luna iulie, însă evenimentul stârnește controverse, nu în ultimul rând din cauza costului său de peste 12 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău