Moartea Prințului Philip: Cele mai incomode remarci ale ducelui de Edinburgh

  • 09 Aprilie 2021 18:00
Moartea Prințului Philip: Cele mai incomode remarci ale ducelui de Edinburgh

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a încetat din viață vineri, la vârsta de 99 de ani, era cunoscut pentru glumele sale riscante, uneori de-a dreptul ofensatoare, prin care a atins - sau a depășit - pragul, cu aluzii rasiste, sexiste și lipsite de sensibilitate. Agenția DPA prezintă o selecție cu astfel de remarci ale ducelui de Edinburgh, potrivit Agerpres.

1. În timpul unei vizite de stat în China, în 1986, prințul Philip a descris Beijingul ca fiind "oribil" și a avertizat studenții britanici: "Dacă mai rămâneți mult aici o să aveți cu toții ochii ca niște fante".

2. După ce i s-a spus că Madonna va cânta melodia tematică din filmul din 2002 "Die Another Day" din seria "James Bond", el a întrebat: "O să avem nevoie de dopuri pentru urechi?".

3. "Arătați de parcă v-ați pregăti să mergeți la culcare", i-a spus în 2003 președintelui nigerian Olusegun Obasanjo, îmbrăcat într-o robă tradițională.

4. Vorbind cu oaspeții la deschiderea noului sediu al ambasadei Marii Britanii din Berlin, în 2000, el a comentat: "Este o vastă risipă de spațiu".

5. "Nu venim aici pentru sănătatea noastră. Ne putem gândi la alte modalități de a ne simți bine", a spus el în timpul unui turneu în Canada, în 1976.

6. "Cum îi țineți pe nativi departe de băutură suficient de mult timp pentru a trece testul?", l-a întrebat pe un instructor auto scoțian în 1995.

7. "Pare să fi fost montat de un indian", a spus prințul Philip în timp ce se uita la un tablou cu siguranțe, într-o fabrică scoțiană, în 1999. Ulterior, el și-a cerut scuze, explicând: "Am vrut să spun cowboy. Tocmai ce am încurcat cowboy cu indienii".

8. În 2002, în timp ce se afla în vizită la un club din Londra pentru tineri din Bangladesh, prințul Philip ar fi întrebat vesel: "Deci, cine-i drogat aici?... El arată de parcă ar fi drogat".

9. "Tinerii sunt la fel mereu. La fel de ignoranți", a comentat la cea de-a 50-a aniversare a programului său de premii Ducele de Edinburgh, având ca scop dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor.

10. "Nu prea ți-ai aranjat bine barba, așa-i? Chiar trebuie să te străduiești mai mult cu barba ta", i-a spus el unui tânăr creator de modă la Palatul Buckingham, în 2009.

11. "O, tu ești proprietarul acelei mașini oribile, așa-i?", a spus el când a aflat că autovehiculul Aston Martin pe care îl văzuse în timp ce conducea spre locuința sa regală de la castelul Windsor era al cântărețului Elton John.

12. "Sunteți femeie, nu-i așa?", a întrebat o femeie după ce a acceptat un dar înmânat de aceasta în timpul unei vizite în Kenya, în 1984.

13. "Cred că nu sunteți în toate mințile", a spus adresându-se unui grup de locuitori din Insulele Solomon, în 1982, când a aflat că populația regiunii creștea cu 5 procente pe an.

14. Aflând că actrița Cate Blanchett lucra "în industria filmului", el a întrebat-o, în 2008, dacă îi poate repara aparatul DVD player. "E un cablu care iese din spate. Puteți să-mi spuneți unde intră?", a întrebat el.

15. "Dacă nu are flatulență sau nu mănâncă fân, ea nu este interesată", a declarat el despre fiica sa, prințesa Anne, în 1970.

16. "Mai aruncați cu sulițe unii în alții?", l-a întrebat prințul Philip pe conducătorul aborigen William Brin în timpul unei vizite în Australia, în 2002.

17. La o recepție cu presa ocazionată de Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, prințul Philip l-a cunoscut pe republicanul Simon Kelner, editorul de la acea vreme a ziarului The Independent. "Cine sunteți?", a întrebat el. "Sunt redactor-șef la The Independent, domnule", a răspuns Kelner. "Ce faceți aici?", a continuat prințul. "Dumneavoastră m-ați invitat", a răspuns ziaristul. "Păi, nu era neapărat nevoie să veniți", a spus ducele de Edinburgh.

18. "Oamenii cred că există aici un sistem de clasă rigid, dar se știe că ducii s-au căsătorit chiar și cu fete de cor. Unii s-au însurat chiar și cu americance", a comentat el în 2000.

19. "Se împiedică lumea de dumneavoastră?", a întrebat-o pe o asistentă medicală în scaun cu rotile, în 2002.

20. "O, nu, s-ar putea să iau vreo boală groaznică", a răspuns el când a fost întrebat dacă ar dori să mângâie un koala în timp ce se afla într-o călătorie în Australia, în 1992.

21. "Anul viitor intrăm pe roșu. Va trebui să renunț la polo", a declarat el în 1969 comentând despre finanțele regale.

22. "Ce întrebare prostească!", i-a spus unui jurnalist de la BBC care a întrebat-o pe regină în 2006 dacă se bucură de călătoria la Paris.

23. "Nu-mi pasă ce soi este, dați-mi o bere!", a spus prințul Philip când i-au fost oferite vinuri alese de către premierul Giuliano Amato în timpul unei cine în Roma, în 2000.

24. "Cu ce faceți gargară, cu pietricele?", l-a întrebat pe Tom Jones după spectacolul "Royal Variety Performance" din 1969. "Este foarte greu de înțeles cum este posibil să devii extraordinar de valoros cântând ceea ce cred că sunt cele mai hidoase melodii", a adăugat ulterior.

25. "Aș vrea foarte mult să merg în Rusia... cu toate că ticăloșii mi-au ucis jumătate din familie", a spus el în 1967.

26. Întrebat ce părere are despre recesiunea din 1981, el a răspuns: "Cu câțiva ani în urmă, toți spuneau că trebuie să avem mai mult timp liber, că toată lumea muncește prea mult. Acum, toți au mai mult timp liber și se plâng că sunt șomeri. Oamenii par să nu se poată hotărî ce vor".

27. "Atunci când călătoriți atât de de mult ca noi, apreciați îmbunătățirile aduse la proiectarea aeronavelor, cu mai puțin zgomot și mai mult confort; asta dacă nu călătoriți la ceea ce se numește clasă economică, ceea ce sună groaznic", a declarat el pentru institutul de cercetare Aircraft Research Association, în 2002.

28. "Credeam că este ilegal ca o femeie să agațe (în limba engleză, "solicit")", a spus el în 1987 în timp ce conversa cu o femeie avocat (în limba engleză, "solicitor").

29. Discutând în 1998 cu o femeie care își pierduse doi fii într-un incendiu, el a comentat despre alarmele de incendiu: "Sunt o pacoste - am una în baie și de fiecare dată când mă spăl aburul o declanșează".

30. "Dontopedalogia este știința deschiderii gurii și introducerii piciorului în ea, lucru pe care îl practic de mulți ani", a declarat el Consiliul general de stomatologie, în 1960. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău