Moartea lui Mihail Gorbaciov: „Un lider rar” / „Un om al păcii”. Omagiile lui Putin, Biden, Boris Jonhson, Ursula von der Leyen și Macron

  • 31 August 2022 11:47
Moartea lui Mihail Gorbaciov: „Un lider rar” / „Un om al păcii”. Omagiile lui Putin, Biden, Boris Jonhson, Ursula von der Leyen și Macron

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat "profundele condoleanțe" pentru moartea, marți, a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, informează AFP.

"Vladimir Putin își exprimă profundele condoleanțe în urma morții lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineață o telegramă de condoleanțe familiei și rudelor" fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând "un lider demn de încredere și respectat". Ultimul lider al Uniunii Sovietice "a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece și în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moștenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov", a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres și-a exprimat "profunda tristețe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu "unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei"."A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod pașnic sfârșitul Războiului Rece", a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că "lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului și apărător neobosit al păcii".

Premierul britanic Boris Johnson a salutat "curajul și integritatea" ultimului lider al URSS, spunând că "angajamentul său neobosit" a fost un "exemplu" în contextul invaziei ruse din Ucraina."Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul și integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece", a scris Boris Johnson pe Twitter."În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toți".

Președintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulțumindu-i pentru "angajamentul său față de pacea în Europa". Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui "om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruși". Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună".

Președintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un "lider rar". Acțiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă "imaginație pentru a vedea că un alt viitor este posibil și curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură și mai multă libertate pentru milioane de persoane".

"În calitate de lider al URSS, a colaborat cu președintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două țări, spre marea ușurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice", a spus Joe Biden într-un comunicat. Și Fundația Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus,"care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan și care a sfârșit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău