Moartea lui Kirill. Unul dintre primii soldați ruși intrați în Ucraina a fost înmormântat, după doi ani în care familia i-a căutat trupul

  • 09 Aprilie 17:50
Moartea lui Kirill. Unul dintre primii soldați ruși intrați în Ucraina a fost înmormântat, după doi ani în care familia i-a căutat trupul

Un soldat de 19 ani din Rusia, mort în Ucraina la începutul invaziei, a fost înmormântat luna aceasta în localitatea natală. Mama militarului spune că acesta a fost păcălit să semneze un contract cu armata și că tânărul nu știa că o să ajungă în războiul din țara vecină, scrie publicația independentă rusească The Moscow Times.

Soldatul Kirill Chistiakov a fost îngropat în aprilie în cimitirul local din Petrozavodsk, din Republica Karelia, aflată în nord-vestul Rusiei, la aproximativ doi ani după ce a murit în Ucraina, la 1.750 de kilometri de casă, scrie Hotnews.ro.

Potrivit The Moscow Times, Kirill a fost cel mai probabil unul dintre primii ruși intrați în Ucraina, în regiunea Harkov, el fiind declarat dispărut în misiune, în satul Mala Rohan.

Nu există informații publice despre modul în care a murit soldatul, dar Mala Rohan a devenit imediat după invazie o scenă de lupte grele, iar forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra localității la sfârșitul lunii martie.

Potrivit familiei, Kirill a fost recrutat și a semnat un contract militar în luna noiembrie a anului 2021. Când a plecat spre front, el și-a anunțat familia că merge la exerciții militare în regiunea Kursk pentru a „proteja granița”. Ultima dată și-a sunat apropiații de pe un număr de telefon ucrainean.

Mama lui Kirill l-a căutat doi ani în zadar, scotocind morgile rusești, contactând surse ucrainene și făcând apel inclusiv la președintele Vladimir Putin. În cele din urmă, rămășițele fiului ei au fost identificate luna trecută, cu ajutorul testelor ADN.

Femeia a declarat că fiul ei „a fost păcălit” să semneze contractul militar. Ea, scrie The Moscow Times, nu a părut să condamne războiul pornit de Vladimir Putin, criticând doar faptul că în invazie au fost folosiți soldați neinstruiți, precum fiul ei, și nu doar militari profesioniști, așa cum promisese inițial Kremlinul.

Câți soldați ruși au murit în război

Rusia a dat publicității puține informații certe despre numărul pierderilor suferite în război. Ultimul bilanț oficial a fost anunțat în ianuarie 2023 și vorbea despre aproximativ 6.000 de morți.

Publicația independentă Mediazona a documentat în detaliu o parte din pierderile suferite de Rusia, reușind să confirme din surse credibile moartea a cel puțin 49.000 de militari.

Cifrele estimate de observatorii externi sunt însă chiar mai mari. În martie, Ministerul britanic al Apărării a estimat că 355.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina.

Doar pentru luna februarie a acestui an, serviciile de informații de la Londra estimau că rușii au pierdut, în medie, aproape 1.000 de militari în fiecare zi.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că numărul tot mai mare de victime rusești reflectă „angajamentul Moscovei pentru un război de uzură”.

Pe 25 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit și el despre pierderile Ucrainei, declarând că forțele Kievului au pierdut 31.000 de soldați.

„Nu 300.000, nu 150.000, nu orice au mințit Putin și cercul său mincinos. Dar, cu toate acestea, fiecare dintre aceste pierderi reprezintă un mare sacrificiu pentru noi”, a declarat el.

Estimările externe sugerează că și în cazul Ucrainei, numărul victimelor este mai mare. În august 2023, oficiali americani au declarat pentru The New York Times că aproximativ 70.000 de soldați ucraineni au fost uciși și până la 120.000 răniți.

Harkov redevine un punct fierbinte al frontului

La doi ani după moartea lui Kirill, regiunea Harkov riscă să devină iarăși un punct fierbinte al războiului. Orașul, aflat aproape de granița cu Rusia, este tot mai frecvent ținta atacurilor care i-au devastat infrastructura energetică.

Zilele trecute, revista The Economist a scris că oficialii ucraineni se tem de faptul că creșterea intensității și frecvenței atacurilor sugerează o posibilă ofensivă rusească în zonă.

Escaladarea atacurilor, au spus surse militare de la Kiev, sugerează că Rusia vrea să facă din al doilea oraș al Ucrainei „o zonă gri”, imposibil de locuit.

Intențiile exacte ale Rusiei nu sunt clare în acest stadiu, deși există anumite semne că se pregătește pentru o ofensivă majoră de vară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău