MJ consideră inoportună promovarea amnistiei în contextul COVID-19

  • 22 Iunie 2020 17:55
MJ consideră inoportună promovarea amnistiei în contextul COVID-19

Ministerul Justiției consideră inoportună promovarea amnistiei sau grațierii pentru eliberarea unor persoane din detenție pentru reducerea riscului de răspândire a COVID-19 în instituțiile penitenciare. Răspunsul vine în contextul recomandării avocatului poporului din 8 aprilie, transmite IPN.

În răspunsul parvenit de la Ministerul Justiției se precizează că în perioada epidemiei „au fost întreprinse măsurile de rigoare pentru a minimaliza contactul cu exteriorul în scopul prevenirii răspândirii infecției în instituțiile penitenciare, dar și pentru a garanta exercitarea drepturilor de către persoanele aflate în detenție”.

În mesaj se mai menționează că, prin ordinul ministrului justiției din 12 martie, în cadrul sistemului administrației penitenciare, a fost instituit un regim special și a fost inițiat procesul de testare la infecția COVID-19 a deținuților care întrunesc criteriile de definiție a cazului suspect, pentru izolarea promptă a cazurilor confirmate, acordarea asistenței medicale corespunzătoare și efectuarea imediată a anchete epidemiologice.

De asemenea, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, declarate prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 15 mai, examinarea cauzelor penale, inclusiv a demersurilor privind emiterea și prelungirea mandatelor de arestare și a chestiunilor ce țin de executarea pedepselor în privința persoanelor private de libertate sunt efectuate doar prin intermediul sistemului de teleconferință sau în spațiile corespunzătoare la sediile instituțiilor penitenciare. Și anume, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate, iar acțiunile de urmărire penală în privință persoanelor private de libertate se realizează la sediul instituției penitenciare.

Anterior, avocatul poporului a recomandat Ministerului Justiției să facă uz de toate mijloacele disponibile de alternativă detenției pentru a reduce supraaglomerarea din penitenciarele din țară în contextul epidemiei. În opinia avocatului poporului, reducerea populației penitenciare este indispensabilă pentru a asigura implementarea eficientă a reglementărilor sanitare în condițiile unor posibilități și capacități reduse în spitalul penitenciar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău