Miza referendumului din UTA Găgăuzia (Timpul)
-
17 Ianuarie 2014 09:54
REVISTA PRESEI DIN 17 IANUARIE
Timpul titrează că miza referendumului din UTA Găgăuzia este resuscitarea separatismului în sudul țării. Potrivit procurorilor, prin acțiunile respective sunt încălcate prevederile Constituției, Codului Electoral și ale altor acte legislative. Totodată, analiștii susțin că aceste neînțelegeri sunt provocate intenționat de Rusia. Analistul politic Ion Tăbârță susține că acum, când Moscova a înțeles că separatismul transnistrean nu mai poate opri parcursul european al Republicii Moldova, încearcă să găsească un asemenea mecanism pe malul drept al râului Nistru. Expertul afirmă că, chiar dacă acest referendum va avea loc, efectul lui juridic va fi nul și nu va avea niciun impact pentru că va fi o votare cu statut consultativ.
Constantin Tănase revine în Timpul la Ziua Națională a Culturii în Republica Moldova, marcată pe 15 ianuarie de ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. Tot pe 15 ianuarie în România se marchează Ziua Culturii Naționale. Eminescu e același, dar denumirile sărbătorilor sunt diferite. Autorul explică de ce la Chișinău s-a născut denumirea absurdă Ziua Națională a Culturii – pentru că stataliștii noștri au avut cu grijă ca nu cumva sărbătoarea culturii să se numească la Chișinău la fel ca la București… E o boală veche, intrată în oase și în sânge, de la ruși moștenită: două limbi, două popoare, deci, două culturi!
Adevărul relevă că o firmă românească se plânge la UE pe Republica Moldova. O companie de peste Prut a depus la Biroul Ombudsmanului European o contestație împotriva deciziei Ministerului de Interne de la Chișinău de anulare a licitației de achiziție a lucrărilor de construcție a unei rețele de radio. Autoritățile nu au oferit încă o motivare clară.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu“ ar putea obține în curând acreditare internațională, scrie Adevărul. Experții străini care au venit la Chișinău într-o vizită de documentare cu acest scop susțin că nivelul instituției se apropie de cel al centrelor universitare din Occident.
Astăzi, diplomații noștri își sărbătoresc, pentru prima dată, ziua profesională. Cu această ocazie, Adevărul a discutat cu câțiva foști și actuali ambasadori pentru a afla cum s-a dezvoltat acest domeniu de-a lungul anilor. Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, fost consilier politic la Ambasada din SUA, în prezent avem una dintre cele mai bune echipe de ambasadori și o generație de diplomați tineri, bine instruiți, cu experiență și un viitor promițător.
Nicolae Negru își dedică editorialul său din Ziarul Național actorului și regizorului Dumitru Fusu, care a trecut în eternitate. Autorul evocă un episod din viața artistului legat de decernarea titlului de „artist emerit”. Fiindcă Dumitru Fusu refuza să meargă la Ministerul Culturii să-și ridice diploma, reprezentantul ministerului veni la teatru, ca să o înmâneze destinatarului la locul de muncă. Văzându-l, Fusu fugi, însă funcționarul, mânat, probabil, de simțul datoriei, se luă după el. Fusu urcă pe scară până pe acoperiș, funcționarul, cu mapa, veni din urmă. Oricât a insistat trimisul ministrului, Fusu, pe acoperiș, a rămas ferm pe poziții, spunând „nu”, fiindcă își încălca principiile dacă lua distincția.