Miza Conferinței ONU privind schimbările climatice este mare

  • 04 Decembrie 2018 16:34
Miza Conferinței ONU privind schimbările climatice este mare

Conferința ONU privind schimbările climatice, care are loc în prezent în orașul Katowice și care se va încheia pe 14 decembrie, are o miză mare. La Katowice, peste 180 de țări poartă negocieri cu privire la alcătuirea unui cod de reguli referitoare la Convenția de la Paris, iar potrivit unor semnale, mai multe țări se vor retrage de la aceste negocieri, a declarat marți televiziunii publice ungare M1 directorul Departamentului pentru Sustenabilitatea Mediului din cadrul Cancelariei Premierului Ungariei.

Csaba Kőrösi a subliniat: Strângerea într-un cadru unic a regulilor detaliate ale Convenției de la Paris, a finanțărilor, a capacităților de îndeplinire ale angajamentelor, respectiv a stadiului de îndeplinire a acestora, reprezintă un obstacol tehnic al conferinței de la Katowice.

Pe lângă acestea, cei prezenți se confruntă cu o altă problemă mai mare, de natură politică, anume că țările merg într-o direcție greșită, crește nivelul emisiilor materiilor nocive. În timp ce unul din principalele țeluri ale Convenției de la Paris este menținerea încălzirii globale, până în 2100, sub 2 grade Celsius, comparativ cu nivelul existent înainte de perioada industrializării, acum această valoare are o tendință de creștere, a precizat expertul ungar, care a adăugat: Dacă încălzirea globală va crește peste 2 grade Celsius, atunci țările se vor confrunta în mod sigur cu probleme climatice ieșite de sub control, pentru care nu există niciun scenariu.

Valoarea încălzirii climatice de azi este raportată la media încălzirii din perioada 1850-1900, înainte de industrializare, a mai spus Csaba Kőrösi. Potrivit oamenilor de știință, creșterea temperaturii aerului cu peste 2 grade Celsius, ar putea avea consecințe serioase, ceea ce ar modifica substanțial și ar face să devină imposibilă viața pe o suprafață mare a Pământului.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău