Mitropolia Moldovei obiectează împotriva restricțiilor legate de ritualul împărtășaniei

  • 01 Iunie 2020 16:31
 Mitropolia Moldovei obiectează împotriva restricțiilor legate de ritualul împărtășaniei

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldovei obiectează împotriva unui punct din decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică, din data de 29 mai, care impune, odată cu redeschiderea bisericilor, „abținerea de la ritualul sfintei împărtășanii” ca măsură pentru diminuarea riscului de infectare cu noul tip de coronavirus, transmite IPN.

Într-o circulară emisă astăzi, 1 iunie, Mitropolia Moldovei menționează a luat cunoștință cu decizia Comisiei și crede că măsurile recomandate sunt firești în contextul în care epidemia nu a fost eradicată definitiv. „Biserica a pledat și va pleda ferm pentru respectarea normelor sanitare și de igienă”. Dar Mitropolia Moldovei are „o obiecție majoră” legată de abținerea de la ritualul sfintei împărtășanii.

„Subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdii și al unirii cu Dumnezeu”, se menționează în circulara semnată de Mitropolitul Vladimir. „Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare, așa cum a făcut-o și până acum”, se mai spune în ordinul bisericesc.

Întrunirile cu caracter religios, oficierea slujbelor religioase (respectând Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19) se permit începând cu 5 iunie. Mitropolia Moldovei precizează că slujitorii bisericilor au responsabilitatea să pună la dispoziția credincioșilor recipiente cu material dezinfectant și periodic vor dezinfecta obiectele bisericești, dar și alte suprafețe din interior. Acolo unde este posibil, este încurajată oficierea slujbele în aer liber sau în altarele de vără, folosind difuzoarele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău