Mitropolia Moldovei anunță că alți 5 preoți au fost destituiți din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei

  • 14 Noiembrie 2023 18:06
Mitropolia Moldovei anunță că alți 5 preoți au fost destituiți din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Moldovei ( Patriarhia Rusă ) anunță că alți 5 preoți au foist destituiți din funcția de paroh și de a oficia cele sfinte pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei ( Patriarhia Română ).

„Având în vedere părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, sunt eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte, începând cu data de 14 noiembrie 2023:

- Prot. mitr. Vetcisalv Cazacu, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni. Acesta este fondatorul și, în același timp, prorectorul Academiei Teologice din Chișinău.

- Prot. mitr. Andrei Oistric, paroh al bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil ” din s. Malcoci, r. Ialoveni.

- Prot. mitr. Petru Eșanu, cleric al bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni.

- Prot. Stanislav Atamanenco, paroh al bisericii „Înălțarea Domnului” din orașul Rezina.

- Preot Ioan Buciucianu, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Făgureni, r. Strășeni.

O decizie definitivă cu referință la acțiunile anticanonice întreprinse de acești clerici va fi adoptată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Amintim că, anterior, Mitropolia Basarabiei a reacționat la caterisirea a 6 preoți de către Mitropolia Moldovei.

„Decizia de caterisire a respectivilor preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor, respectiv asupra opiniei publice din Republica Moldova, prin dezinformarea în masă a celor neinformați temeinic din perspectivă teologică sau istorică, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

De asemenea, amintim că Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române a respins acuzațiile nefondate ale sinodului Mitropoliei Chișinăului (Patriarhia Moscovei), aflată în faliment instituțional, privind o așa-zisă „ingerință canonică a unui grup de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în spațiul canonic al Eparhiei de Bălți și Fălești, la data de 31 august 2023”.

„Aceste acuzații nefondate sunt formulate în disperare de cauză, în condițiile în care Mitropolia Basarabiei a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită, înregistrând un număr tot mai mare de cereri de aderare din partea clericilor și comunităților care evadează din prizonieratul canonic al Patriarhiei Moscovei”, a semnalat Mitropolia Basarabiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău