Mitropolia Moldovei a marcat 200 de ani de la formarea Eparhiei Chișinăului și Hotinului
-
05 Septembrie 2013 15:56
Reprezentanți ai structurilor bisericești din Rusia, Bulgaria, Belarus, Ucraina și Republica Moldova au participat astăzi la o conferință organizată de Mitropolia Moldovei cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la formarea Eparhiei Chișinăului și Hotinului.
În timp ce organizatorii vorbesc despre sărbătorirea aniversării, istoricii susțin că evenimentul este unul tragic în istoria Basarabiei pentru că a însemnat de fapt dezbinarea Mitropoliei istorice a Moldovei.
Cu câteva zile înainte de vizita patriarhului Kiril al Rusiei în Republica Moldova, fețe bisericești din mai multe state ex-sovietice s-au reunit la Chișinău pentru a marca 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinăului și Hotinului.
Odată cu anexarea Basarabiei, autoritățile țariste au trecut la acțiuni de dezbinare națională și prin intermediul bisericii, pentru că potrivit istoricului Alexandru Moșanu, biserica a însemnat încă de la începuturi, de la înființarea Mitropoliei istorice a Țării Moldovei, în secolul 15-lea, o instituție importantă în viața spirituală a tuturor românilor.
Întrebat de ce sărbătorim formarea unei episcopii a Chișinăului și Hotinului când Mitropolia istorică a Moldovei a fost înființată cu patru secole înainte de 1813, Mitropolitul Vladimir a declarat este vorba despre eparhia înființată în Basarabia care nu mai era parte a Țării Moldovei.
Eparhia Chișinăului și Hotinului a fost înființată de autoritățile țariste în septembrie 1813, la un an după anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Aceasta se supunea Mitropoliei Ruse. Pentru marcarea a 200 de ani de la acel eveniment, sâmbătă în Republica Moldova va sosi în vizită Patriarhul Kiril al Rusiei.