Mitropolia Basarabiei va cere Ministerului Justiției să interzică activitatea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

  • 07 Martie 2018 17:53
Mitropolia Basarabiei va cere Ministerului Justiției să interzică activitatea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Mitropolia Basarabiei va cere Ministerului Justiției să interzică activitatea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse, ca urmarea a incidentului din satul Dereneu, raionul Călărași.

Reprezentanții acestei Episcopii sunt acuzați de vandalizarea unui lăcaș de cult și instigare la ură. Aceștia neagă acuzațiile și afirmă că ar fi încercat să restabilească dreptul asupra bisericii din localitate.

În luna august a anului trecut, biserica din localitatea Dereneu, raionul Călărași, a trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Potrivit reprezentanților Mitropoliei Basarabiei, trecerea a avut loc după consultări cu enoriașii și în condițiile legii. Însă la sfârșitul săptămânii trecute, un grup de enoriași ai Mitropoliei Moldovei, susținuți de Episcopia de Ungheni și Nisporeni, au ocupat în mod abuziv biserica, spune secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Ioan Cosoi.

„Patriarhia Rusiei, reprezentată de Mitropolia Moldovei, a încercat să atace trecerea parohiei și a atacat în instanță Ministerul Justiției care a înregistrat trecerea la Mitropolia Basarabiei. (...) Probabil au fost discuții în comunicate, cu anumiți oameni. Unii îl respectă pe preot care e de 27 de ani, alții pot fi însă cumpărați sau manipulați. Au găsit de cuviință să atace așa, să facă dezbinare între oameni, învrăjbire și să atace iarăși Mitropolia Basarabiei”.

Avocatul Alexandru Postică, care reprezintă interesele Mitropoliei Basarabiei, susține că biserica a fost preluată abuziv și că ar fi fost forțat lacătul lăcașului sfânt.

„Luni, un grup de enoriași ai Mitropoliei Moldovei, cred că erau vreo trei, susținuți de un grup de preoți, conduși  de același secretar al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni au fărmat ușile bisericii și au pus noi lacăte. Până la venirea poliției, biserica era baricadă de un grup de enoriași, care erau susținuți de un grup de sportivi”.

Pe de altă parte, reprezentanții Eparhiei de Ungheni și Nisporeni spun că unii enoriași din localitate nu ar fi de acord cu trecerea bisericii la Mitropolia Basarabiei și că ar fi nemulțumiți de activitate preotului paroh. Secretarul Eparhiei de Ungheni și Nisporeni, preotul Vadim Corostinschi, neagă că biserica ar fi fost ocupată abuziv sau că ar fi fost spart lacătul.

„Duminică oamenii au venit pașnic să-și ia biserica. Am sunat președintele raionului, reprezentanți ai Guvernului ca să remediem situația și s-a convenit ca luni, la 12:00 să ne întâlnim la primărie. Am așteptat cu juriștii noștri și câțiva reprezentanți ai enoriașilor. Nu a venit nimeni: nici primărița, nici reprezentanții Mitropoliei Basarabiei(...) Oamenii au decis atunci să-și ia biserica. Au venit la biserică și au deschis ușa.

-Dar cum ați deschis ușa?

-Prin rugăciune.

-Adică ușa s-a deschis singură?

-S-a deschis singură. Și de atunci de când am luat biserica câte 40-50 de oameni stau acolo permanent și ziua și noaptea. Vine un grup câteva ore, apoi altul. Se citesc rugăciuni.

Poliția din Călarași cercetează cazul, iar Ofițerul de presă Tatiana Soloțcaia spune:

„La 6 martie, poliția a fost sesizată că lacătul de la biserica din localitatea respectivă a fost spart. La fața locului a sosit grupa operativă, care a intrat în biserică și a stabilit că nu au avut loc furturi. Împreună cu administrația publică locală urmează a fi stabilite alte circumstanțe ale conflictul dintre Mitropolia Basarabiei și Moldovei.”

Amintim că în Republica Moldova 150 de biserici sunt subordonate Mitropoliei Basarabiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău