Mitropolia Basarabiei condamnă propaganda și implicarea politică a preoților din Republica Moldova în campaniile electorale

  • 26 Septembrie 17:35
Mitropolia Basarabiei condamnă propaganda și implicarea politică a preoților din Republica Moldova în campaniile electorale

Mitropolia Basarabiei a exprimat, într-un comunicat de presă emis astăzi, 26 septembrie, condamnarea și îngrijorarea față de implicarea clericului din Republica Moldova în activități politice, considerând aceste acțiuni „profund ofensatoare pentru sufletul creștin și românesc”.

Potrivit mitropoliei, aceste acțiuni sunt în contradicție cu misiunea autentică a Bisericii Ortodoxe și adâncesc fracturile spirituale și sociale din țară, destabilizând comunitățile ortodoxe. Comunicatul subliniază că, de pe amvonul bisericilor, se face politică partizană, ceea ce trădează memoria celor care au construit aceste lăcașuri prin sacrificiu.

Așa cum regimul ateist sovietic a profanat sfintele lăcașuri, folosindu-le pentru a răspândi ideologia urii și a distrugerii a tot ce era sfânt, românesc și creștin, observăm astăzi o repetare a acestei cruzimi, prin infiltrarea acelorași aspirații imperialiste necruțătoare de către ierarhii rusofili care continuă o agendă politică, de această dată mascată sub aparența unei Biserici care ar trebui să apere credința ortodoxă, dar care slujește altor scopuri, animate retoric sub false apeluri victimizatoare „la rugăciune și post pentru pace”, admirate de idolatrii aparențelor care înșală în masă.

Mitropolia Basarabiei, ca instituție care susține prin misiune, credință și acțiuni sociale poporul român din Republica Moldova, nu urmărește să atace nicio organizație sau cult religios, ci să vindece rănile societății basarabene, prin valorile Evangheliei, ale iubirii și jertfei de sine. Ne concentrăm pe nevoile reale ale credincioșilor noștri, pe construcția unei Biserici vii, care să sprijine sufletele în căutarea mântuirii, nu să fie deturnată de interese politice vremelnice”, se menționează în comunicat. 

În acest context, Mitropolia Basarabiei face apel la respectarea Sfintelor Canoane, care interzic implicarea clerului în activități politice, și reamintește că, conform legislației Republicii Moldova, cultele religioase trebuie să se abțină de la exprimarea preferințelor politice.

De asemenea, Mitropolia își reafirmă angajamentul de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, promovând valori democratice și respectul față de credință, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Mitropolia Basarabiei, prin exemplul și sprijinul asumat al întregii Biserici Ortodoxe Române, susține cu fermitate parcursul european al Republicii Moldova care reflectă valorile democratice și respectul față de Biserică și față de Creștinism. Aceste drepturi fundamentale sunt esențiale pentru un viitor în care credința ortodoxă și identitatea națională vor coexista armonios cu demnitatea și prosperitatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova, fiind convinși că mântuirea sufletului și viitorul țării depind de angajamente personale sincere față de Dumnezeu și de istoria poporului român dintre Prut și Nistru”, menționează clericii de la Mitropolia Basarabiei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău