Mitropolia Basarabiei condamnă comportamentul agresiv al preoților din cadrul Patriarhiei Ruse, la Bălți, în timpul comemorării victimelor deportărilor staliniste

  • 07 Iulie 2019 10:16
Mitropolia Basarabiei condamnă comportamentul agresiv al preoților din cadrul Patriarhiei Ruse, la Bălți, în timpul comemorării victimelor deportărilor staliniste

Mitropolia Basarabiei condamnă comportamentul agresiv din partea slujitorilor Episcopiei de Bălți și Fălești (Patriarhia Moscovei) care au împiedicat sâmbătă oficierea slujbei de pomenire a deportaților în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălți.

Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Episcopiei de Bălți, citat de Deschide.md, slujitorii Mitropoliei Basarabiei au venit în scuarul Gării Feroviare de Nord, din municipiul Bălți, la invitația domnului Nicolae Uncuță, președintele Asociației Victimelor Represiunilor Politice, pentru a comemora, în mod pașnic, o pagină tragică din istoria acestui ținut – deportările staliniste.

„Din cauza preoților Episcopiei de Bălți și Fălești (Patriarhia Moscovei) prezenți la ora 7.30 în scuarul Gării Feroviare de Nord (cu toate că timpul rezervat lor a fost 9.00 – 15.00), slujba de pomenire a început cu o întârziere de 40 de minute și a fost oficiată doar parțial, motivul scurtării sfintei slujbe fiind intervenția brutală a preoților promoscoviți peste slujitorii Episcopiei de Bălți, interzicându-le, în mod abuziv, să oficieze slujba de pomenire, somându-i, în același timp, fără a avea vreun drept, să părăsească incinta scuarului Gării Feroviare de Nord. Episcopia de Bălți condamnă comportamentul agresiv și descalificant al fiilor duhovnicești ai Patriarhiei Moscovei, arătat, în ziua de 6 iulie 2019, în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălți, și-i îndemnă, în duhul Evangheliei, să renunțe la acțiuni dezonorante pentru slujitorii altarului care aduc multă sminteală între creștini”, se arată în comunicat.

În același timp, Episcopia de Bălți respinge acuzațiile nefondate, formulate de preoții din jurisdicția Patriarhiei Moscovei, conform cărora slujitorii Episcopiei de Bălți ar fi venit în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălți fără invitație și pentru a crea disensiuni și tulburări.

„Episcopia de Bălți constată că preoții din jurisdicția Patriarhiei Moscovei au rostit, cu multă dușmănie, cuvinte jignitoare la adresa ierarhului și clericilor din cadrul Episcopiei de Bălți și-i îndeamnă pe viitor să se abțină de la orice formulare ofensatoare. Totodată, Episcopia de Bălți anunță că este deschisă spre dialog și conlucrare, pentru ca, în pace și frățietate, rămânând în duhul ultimelor întâlnirii între cei doi patriarhi - Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Sanctitatea Sa Chiril, Patriarhul Bisericii Ruse - a arăta că ortodocșii, indiferent de jurisdicție, pot lucra împreună spre prosperarea credinței ortodoxe”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că ceremonia de comemorare a victimelor deportărilor staliniste s-a desfășurat sâmbătă, la Bălți, cu incidente. Conform agenedei evenimentului,  reprezentanții Mitropoliei Basarabiei urmau să oficieze slujba de pomenire a victimelor deportărilor staliniste la ora 7:30 până la ora 9:00, iar cei de la Mitropolia Moldovei la ora 9:00 până la ora 15:00. Ambele evenimente au fost autorizate de primăria municipiului Bălți și organizate de Asociația „Victimele represiunilor comuniste” din Bălți. Paradoxal, dar când au început să țină slujba de pomenire  fețele bisericești  de la Mitropolia Basarabiei, peste ei au dat cu acuzații cei de la Mitropolia Moldovei, menționează NordNews.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău