Mitropolia Basarabiei acuză ilegalități la înregistrarea parohiei din satul Dereneu

  • 28 Octombrie 2020 13:57
Mitropolia Basarabiei acuză ilegalități la înregistrarea parohiei din satul Dereneu

Reprezentații Mitropoliei Basarabiei acuză Agenția Servicii Publice că a admis, în complicitate cu Mitropolia Moldovei, înregistrarea abuzivă a unor modificări ce au permis trecerea parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Dereneu, raionul Călărași, din subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei în cea a Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Aceștia solicită examinarea publică a acestei situații și înregistrarea actelor de reconfirmare a statutului comunității religioase de până la efectuarea modificărilor pe care le califică drept ilegale. 

Comunitatea religioasă Parohia ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei din satul Dereneu, raionul Călărași a fost înregistrată în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei sub o nouă denumire, însă cu aceleași cod de identificare și având un alt preot paroh din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Potrivit secretarului Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliș, de vină se face Agenția Servicii Publice care a înregistrat modificările în lipsa unui proces verbal semnat de către membrii parohiei, care erau unicii în drept să decidă soarta comunității.

El menționează că Agenția a admis spre înregistrare un proces verbal semnat de către persoane care în general nu sunt membri ai parohiei, fiind acceptată înregistrarea unei noi liste cu noi membri ai comunității. Astfel, funcționarii din cadrul Agenției, resposabili de înregistrarea cultelor religioase, au admis înregistrarea unui nou statut în baza căruia a fost posibilă trecerea parohiei în subordinea canonică a Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, deși nu a existat niciun acord din partea membrilor consemnați ai parohiei.

Agenția Servicii Publice în cârdășie cu Mitropolia Moldovei și agenți ai acesteia au elaborat acte ilegale și au admis înregistratea abuzivă a modificărilor ce au permis trecerea parohiei din subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei în cea a Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse.

Conflictul de la biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Dereneu, aflată în subordinea Mtropoliei Basarabiei,  durează de mai bine de doi ani când un grup de persoane în frunte cu trei preoți de la Mitropolia Moldovei au preluat în mod abuziv acest edificiu, potrivit reprezentantului Mitropoliei Basarabiei. De atunci părintele paroh, Marin Florinel, susținut de majoritatea enoriașilor, este nevoit să desfășoare activitățile religioase într-o anexă construită lângă biserică. Potrivit lui, ceea ce se întâmplă la biserica din Dereneu este strigător la cer.

Când spun că trecem prin calvar, am în vedere că credincioșii mei nu au parte de clopote pe ultimul drum spre înmormântare, nu sunt lăsați să intre în biserică pentru ultimul drum spre cele veșnice, sunt batjocoriți. Este strigător la cer ceea ce se întâmplă în localitatea Dereneu.

Nici Mitropolia Moldovei și nici Agenția Servicii Publice nu au comentat deocamdată acuzațiile reprezentaților Mitropoliei Basarabiei. Solicitat de Radio Chișinău, ofițerul de presă al ASP a spus că va veni ulterior cu un comentariu iar secretarul de presă al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș nu a răspuns la telefon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău