Mitropolia Basarabiei - 19 de la recunoașterea oficială de către autoritățile Republicii Moldova

  • 01 August 2021 12:34
Mitropolia Basarabiei - 19 de la recunoașterea oficială de către autoritățile Republicii Moldova

S-au împlinit 19 ani de când autoritățile din Republica Moldova au recunoscut oficial Mitropolia Basarabiei. Astfel ”după 10 ani de prigoană, persecuții și îndelungate procese, la 30 iulie 2002, Mitropolia Basarabiei și-a redobândit dreptul mult așteptat de a funcționa, prin recunoașterea de către autoritățile Republicii Moldova, pe teritoriul Basarabean”, se menționează într-un comunicat al Mitropoliei.

Mitropolia Basarabiei este o biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit.

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă și Ismail) și Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de Mitropolie.

În timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi sub regim sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei și-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chișinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.

Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul Republica Moldova în toate instanțele din țară ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, unde a avut câștig de cauză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău