Misterul diamantelor căzute din cer în Sudan a fost rezolvat

  • 20 Aprilie 2018 17:27
Misterul diamantelor căzute din cer în Sudan a fost rezolvat

Un asteroid care s-a dezintegrat parțial în atmosfera Terrei în 2008, provocând prăbușirea pe sol a unor fragmente ce conțineau diamante, în Sudan, provenea din embrionul unei planete dispărute a Sistemului Solar, au anunțat marți oamenii de știință, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acea „protoplanetă", de mărimea lui Marte sau a lui Mercur, s-a format în primii 10 milioane de ani de viață ai Sistemului Solar, înainte de a fi distrusă în urma coliziunilor cu alte corpuri cerești telurice, potrivit cercetătorilor europeni.

Asteroidul, denumit 2008 TC3 sau Almahata Sitta, avea mărimea unui automobil. El a fost reperat de astronomi cu câteva ore înainte de coliziunea cu Terra în octombrie 2008, fapt ce a permis oamenilor de știință să îi observe prăbușirea pe planeta noastră.

Utilizând o tehnică de microscopie electronică, cercetătorii au studiat compoziția diamantelor conținute în fragmentele telurice care s-au dispersat deasupra deșertului Nubian (nordul Sudanului) după explozia asteroidului.

Ei au ajuns la concluzia că aceste pietre prețioase s-au format la presiuni ridicate (peste 20 de Gigapascali), indicând faptul că acea protoplanetă ar fi trebuit să aibă o mărime cuprinsă între cea a lui Marte și cea a lui Mercur.

Marte (rază de 3.390 de kilometri) și Mercur (rază de 2.240 de kilometri) sunt cele mai mici planete din Sistemul Solar, care s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Aceste analize „aduc o dovadă convingătoare" a faptului că asteroidul provine dintr-o „planetă dispărută", care a fost distrusă apoi de coliziuni cu alte corpuri cerești, au subliniat autorii studiului publicat în Nature Communications.

Descoperirea întărește teoria potrivit căreia planetele actuale ale Sistemului Solar s-au format din rămășițele câtorva zeci de protoplanete de talie mare, au adăugat oamenii de știință.

Meteoritul 2008 TC3 face parte dintr-o categorie de roci rare denumite ureilite, care reprezintă mai puțin de 1% din totalul obiectelor cerești căzute pe Terra. Ele au adeseori o concentrație ridicată de carbon, sub formă de grafit și diamant. 

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău