Misteriosul caz al celor doi jurnaliști care au făcut dezvăluiri despre coronavirus, după care au dispărut fără urmă

  • 15 Februarie 2020 09:34
Misteriosul caz al celor doi jurnaliști care au făcut dezvăluiri despre coronavirus, după care au dispărut fără urmă

Regimul de la Beijing se ocupă de criza coronavirusului așa cum știe el cel mai bine – face jurnaliștii dispăruți imediat ce încep să devină incomozi. Doi jurnaliști chinezi care au încercat să facă cunoscute detalii în legătură cu lucrurile care s-au petrecut la începutul epidemiei au dispărut fără urmă, relatează BBC, potrivit Digi24.ro.

Cei doi au postat filmulețe pe internet, au distribuit fotografii dar și povești dramatice despre orașul aflat acum în carantina și care a fost, literalmente, izolat de restul țării. Acum niciunul dintre ei nu mai e de găsit, notează sursa citată

Fang Bin și Chen Qiushi au fost amândoi determinați să afle și să împartă informații în legătură cu criza din Wuhan. Mii de persoane le-au vizualizat postările și au aflat multe dintre lucrurile care se petreceau în China la momentul începerii epidemie.

Canalele lor de pe rețelele sociale sunt acum tăcute, iar urmăritorii lor se tem că cei doi e posibil să fi dispărut pentru totdeauna. Afacerist din Wuhan, Fang Bin a început să posteze filmulețe în legătură cu criza care începea să se prefațeze în Wuhan. Prima lui postare pe Youtube a fost făcute pe 25 ianuarie. Platforma este interzisă în China, însă ea poate fi accesată cu ajutorul unui VPN.

În filmulețe, Fang poate fi văzut mergând cu mașina prin oraș și arătând situația în diferite zone ale acestuia. Pe 1 februarie, el a publicat o filmare în care pot fi văzute 8 cadavre înghesuite într-un microbuz în afara unui spital din Wuhan.

Fang spune că poliția chineză a intrat peste el în casă în aceeași seară și l-a interogat în legătură cu filmulețele sale. În acea seară a fost reținut, avertizat cu privire la acțiunile sale și apoi eliberat. Pe 9 februarie, Fang a publicat un filmuleț de 13 secunde prefațat de textul „Revoltă populară – dați puterea guvernului înapoi oamenilor”. După acest mesaj, contul de Youtube a amuțit, iar Fang a dispărut fără urmă.

Chen Qiushi, un fost avocat pentru drepturile omului transformat în jurnalist, era deja cunoscut în zona activismului. El și-a construit reputația anul trecut, când a oferit informații cu privire la protestele care au paralizat Hong Kong-ul.

Din cauza acestor reportaje, Chen spunea că a fost hărțuit și cenzurat de autoritățile chineze după întoarcerea sa în China continentală. Conturile sale de pe rețelele sociale, cu peste 700.000 de urmăritori, au fost șterse.

Chen nu s-a oprit, însă. În octombrie, el și-a făcut un cont de Youtube care are acum peste 400.000 de abonați. Pe Twitter, Chen are în continuare în jur de 265.000 de urmăritori. La sfârșitul lui ianuarie 2020, el a călători în Wuhan pentru a da publicului informații cu privire la criza în desfășurare.

Îmi voi folosi camera pentru a documenta ceea ce se petrece cu adevărat (n.r. - în Wuhan). Promit că voi spune tot adevărul”, a spus Chen în primul său filmuleț pe Youtube care apoi a început să viziteze spitale din Wuhan și să intervieveze pacienți.

Chen a dispărut și el fără urmă cândva înainte de 7 februarie. În acea zi, pe contul său de Twitter a fost publicat un filmuleț în care apărea mama acestuia și care spunea că fiul ei a dispărut cu o noapte în urmă.

Autoritățile chineze refuză să comenteze situația și nu au dat nicio informație cu privire la unde s-ar afla cei doi jurnaliști dispăruți. Patrick Poon, cercetător la Amnesty Internațional, spune că este neclar dacă Chen și Fang au fost arestați de poliție sau dacă au fost puși sub carantină forțată.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău