Misiunea OSCE, sesizată cu privire la deplasarea neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate

  • 15 Iunie 2018 16:49
Misiunea OSCE, sesizată cu privire la deplasarea neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate

Biroul Politici de Reintegrare își exprimă îngrijorarea și a sesizat Misiunea OSCE în Republica Moldova în legătură cu deplasarea neautorizată a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate.

Incidentul a avut loc pe data de 14 iunie 2018, atunci când pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbnița s-au deplasat 3 coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică și blindate militare de tip TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unități. Acestea erau escortate de mijloace de transport speciale ale așa-numitei structuri milițienești din regiunea transnistreană.

În procesul de documentare s-a constatat că pe majoritatea din aceste unități era aplicată nejustificat simbolica forțelor de pacificare, deși acestea nu dispun de asemenea dotări tehnice. Reieșind din faptul că o parte din autovehicule aveau aplicate stickere cu drapelul Federației Ruse și numere militare ruse, poate fi presupusă apartenența lor la Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat ilegal în raioanele de est ale țării, se arată într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Acest subiect a fost abordat la ședințele Comisiei Unificate de Control și ale Comandamentului Militar Întrunit din 14 și 15 iunie curent, dar reprezentanții Tiraspolului au negat implicarea lor, în timp ce exponenții Federației Ruse au precizat că se vor documenta și vor reveni cu o reacție ulterior.

În acest sens, a fost depusă o sesizare către Misiunea OSCE în Moldova cu solicitarea de a informa despre acest incident Centrul pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul OSCE de la Viena și de a dispune măsurile ce se impun în vederea prevenirii ulterioare a unor asemenea acțiuni unilaterale și provocatoare în zona de responsabilitate a operațiunii de pacificare și în localitățile din stânga Nistrului, se precizează în comunicat.

Asemenea incidente au mai avut loc și anterior, cea mai recentă fiind în luna decembrie 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău