Misiunea NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina (NSATU) va avea trupe staționate inclusiv în România

  • 15 Octombrie 08:37
Misiunea NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina (NSATU) va avea trupe staționate inclusiv în România

NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei, ci își va menține sprijinul puternic pentru Kiev, a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită la misiunea Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, care urmează să preia coordonarea ajutorului militar de la SUA, transmite Reuters, citat de News.ro.

Mesajul (către liderul rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat el luni pentru Reuters într-un interviu comun cu radioul public german Hessischer Rundfunk.

Rutte a vorbit de la Clay Barracks, baza americană care găzduiește sediul noii misiuni, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (Misiunea NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina – NSATU), care va prelua treptat coordonarea ajutorului militar occidental pentru Kiev. Mișcarea este văzută în general ca un efort de a proteja mecanismul de ajutor împotriva unei posibile reveniri la Casa Albă a lui Donald Trump, un critic al NATO. Cu toate acestea, diplomații recunosc că predarea coordonării ajutorului militar către NATO ar putea avea un efect limitat, având în vedere că SUA este puterea dominantă a NATO și furnizează majoritatea armelor Ucrainei.

Vorbind într-unul dintre cele 12 corturi verzi care găzduiesc NSATU pe măsură ce baza este construită, Rutte s-a adresat luni trupelor aliate din peste 10 de state, care lucrează deja aici. Misiunea se va muta, într-o etapă ulterioară, într-un hangar din apropiere și va fi completată de trupele ucrainene.

Se preconizează ca NSATU să aibă un efectiv total de aproximativ 700 de persoane, inclusiv trupe staționate la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia și la centrele logistice din Polonia și România.

Baza de la Wiesbaden găzduiește, de asemenea, unitatea americană responsabilă cu rachetele cu rază lungă de acțiune pe care Washingtonul le va desfășura temporar în Germania începând cu 2026, pentru a contracara ceea ce ambele țări descriu ca fiind o amenințare reprezentată de rachetele rusești staționate în apropiere de Kaliningrad, la aproximativ 500 de kilometri de Berlin.

În prima sa vizită în Germania în calitate de șef al NATO, Rutte a salutat măsura, care a fost denunțată de Rusia drept o provocare și a stârnit o dezbatere aprinsă în Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz.

Rutte, care a fost prim-ministru al Olandei din 2010 până în 2024, a declarat că este esențial ca NATO să aibă întreaga gamă de capacități necesare pentru a descuraja o amenințare rusă.

Noi suntem NATO. Suntem o alianță defensivă, nu suntem ofensivă. Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a unei alte țări din afara teritoriului NATO”, a spus el.

Ca alianță democratică, cea mai puternică alianță militară din istoria lumii, care deservește 1 miliard de oameni, suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări. Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de adversarii noștri”, a dat asigurări Rutte.

Președintele american Joe Biden și cancelarul Olaf Scholz au anunțat desfășurarea rachetelor în marja summitului NATO din iulie, descriind-o ca o soluție provizorie până când Germania, Franța și alte câteva țări europene își vor dezvolta propriile rachete cu o rază de acțiune similară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău