Misiunea NATO în Irak nu este perturbată de tensiunile SUA-Iran, susține Dany Fortin, șeful misiunii

  • 06 Iunie 2019 19:00
Misiunea NATO în Irak nu este perturbată de tensiunile SUA-Iran, susține Dany Fortin, șeful misiunii

Responsabilii misiunii NATO în Irak au afirmat joi, la Bruxelles, că recenta escaladare a tensiunilor între Iran și SUA nu le afectează activitățile, relatează AFP, citat de Agerpres.

Washingtonul și-a rechemat luna trecută diplomații săi neesențiali din Irak, invocând faptul că grupurile armate irakiene pro-iraniene constituie o amenințare "iminentă" pentru personalul său. Forțele armate germane și olandeze au anunțat și ele la jumătatea lui mai că și-au suspendat până la noi ordine operațiunile de formare militară în această țară.

Generalul canadian Dany Fortin, responsabil al misiunii NATO în Irak, de 500 de oameni, a estimat totuși că forțele sale "au atenuat suficient amenințarea" și sunt capabile să-și continue misiunea.

"Nu există nicio îndoială că există mereu un risc" dar "măsuri de protecție" au fost instituite și "ne putem continua activitățile", a declarat el pentru media din Bruxelles la cartierul general al NATO.

Misiunea NATO în Irak instruiește forțele armate ale țării în scopul de a evita o repetare a evenimentelor din 2014, când gruparea Stat Islamic (SI) a cucerit teritorii semnificative în Irak și Siria.

Fortin și-a exprimat speranța ca misiunea să se încheie în termen de trei sau patru ani.

După decenii de conflict pe teritoriul său, Irakul se află în centrul tensiunilor între SUA și Iran.

Decizia SUA de a plasa Gardienii Revoluției, elita militară a regimului iranian, pe lista organizațiilor "teroriste" și consolidarea, la începutul lui mai, a prezenței militare americane în Orientul Mijlociu pentru a răspunde unor presupuse "amenințări iraniene" au înveninat situația și au provocat temeri de o confruntare armată, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău