Misiunea militară americană în Afganistan 'va fi încheiată la 31 august', anunță președintele Biden

  • 09 Iulie 2021 08:57
Misiunea militară americană în Afganistan 'va fi încheiată la 31 august', anunță președintele Biden

Președintele american Joe Biden a anunțat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan 'va fi încheiată la 31' august, dând asigurări că americanii 'și-au atins obiectivele' în această țară, și anume lupta împotriva amenințării teroriste, transmit Reuters și AFP.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani 'pentru a construi o națiune', a spus Biden, potrivit căruia aceasta este 'responsabilitatea' afganilor înșiși.

Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, președintele a dat asigurări că 'nu este inevitabil' ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

'Nu este inevitabil', a răspuns el unei întrebări despre o posibilă victorie a talibanilor, care își intensifică ofensiva în Afganistan.

Joe Biden a mai dat asigurări că autoritățile afgane au 'capacitatea' de a asigura continuitatea guvernării.

Jurnaliștilor care l-au întrebat dacă serviciile americane de informații au prevăzut căderea guvernului afgan, Biden le-a răspuns categoric: 'Nu este adevărat'.

El a menționat totuși că este 'foarte improbabil' că 'nu va exista decât un guvern unit în Afganistan care să controleze toată țara'.

În același timp, Joe Biden a promis că sprijinul american pentru poporul afgan va 'continua' în pofida retragerii trupelor.

'Nu voi trimite o altă generație de americani să lupte în Afganistan', a insistat el. 'Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo', a adăugat președintele.

El s-a adresat direct și interpreților afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forțelor străine. 'Există un loc pentru voi' în SUA, le-a promis Biden.

Armata americană a anunțat marți că a încheiat în proporție de 'peste 90%' retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenției sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Săptămâna trecută, forțele americane și ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul și care a fost centrul nevralgic al operațiunilor purtate în această țară.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău