Misiunea de observare a alegerilor a Asociației Promo-Lex: Unele aspecte problematice invocate la scrutinele precedente rămân nereglementate

  • 13 Mai 2021 11:09
Misiunea de observare a alegerilor a Asociației Promo-Lex: Unele aspecte problematice invocate la scrutinele precedente rămân nereglementate

După alegerile parlamentare din 2019 au fost operate mai multe modificări importante în cadrul normativ, însă unele aspecte problematice invocate la scrutinele precedente rămân nereglementate, constată Misiunea de observare a alegerilor a Asociației Promo-Lex, în primul său raport de monitorizare. 

Cea mai importantă modificare față de alegerile din 2019 este anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional. De asemenea, a fost redus pragul electoral la 5% pentru partide, 7% pentru blocurile electorale și s-a revenit la 2 la sută pentru candidații independenți. O altă modificare importantă este obligarea concurenților electorali ca la fiecare zece candidați pe liste să fie cel puțin 4 de același gen, pentru promovarea implicării femeilor. Totodată, s-a revenit la o formulă de repartizare a mandatelor, care a fost utilizată până în anul 2010 și care favorizează partidele care au acumulat cele mai multe voturi.

În același timp, Misiunea de observare a alegerilor atrage atenția că un proiect de modificare a Codului electoral și a legislației conexe votat anul trecut în prima lectură nu a fost adoptat în lectură finală. Astfel, nu au fost stabilite sancțiuni clare pentru implicarea cultelor religioase în campanie sau pentru instigarea și promovarea discursului de ură. Nu a fost asigurată nici o mai bună reglementare sau monitorizare în privința finanțării campaniei electorale, iar candidații independenți sunt puși în condiții inegale cu partidele sau blocurile electorale, fiind obligați să colecteze mai multe semnături decât sunt necesare pentru înregistrarea unui partid politic. 
Misiunea Promo-Lex a mai atras atenția asupra necesității ca Guvernul să identifice resursele financiare necesare și să acopere integral toate cheltuielile electorale ce țin de organizarea și desfășurarea alegerilor.


La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Misiunea Promo-Lex va fi compusă din 43 de observatori pe termen lung și 740 de observatori pe termen scurt, dintre care 140 vor forma 70 de echipe mobile care vor monitoriza mai multe secții de votare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău